Nema svehrvatske koalicije ni za RS

...poželjan, pojedini političari su pesimistični upravo zbog oštre međusobne predizborne kampanje. Iz HDZ-a 1990., unatoč očitoj propasti dogovora o svehrvatskom predsjedničkom kandidatu, vjeruju kako je moguće uspostaviti neku vrstu savezništva s drugim hrvatskim blokom pod vodstvom HDZ-a BiH. Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar potvrdio je spremnost da se radi na ovom pitanju, ali je još važnije pokušati motivirati prognanike da glasuju na ovim izborima.
S druge strane, Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a i visoki stranački dužnosnik HSS-NHI-ja ne vjeruje u mogućnost svehrvatskog dogovora, pogotovo zbog činjenice da nakon šest mjeseci dogovaranja kreševeke šestorke nije moglo doći do konsenzusa o vitalnim nacionalnim pitanjima.

Malo je prostora

- Zašto ostvarivati zajednički nastup u RS-u kada se ne možemo dogovoriti na državnoj razini, pita se Tomljanović, koji misli kako uobičajena pojava u kojoj stranke samo gledaju kako nadmudriti jedna drugu, može donijeti samo sramotu za hrvatski narod.
Govoreći o svehrvatskom nastupu zastupnik HDZ-a BiH u državnom Parlamentu Velimir Jukić misli kako bi bilo dobro da se dogovor postigao na svim razinama, ali u sadašnjoj je situaciji, tvrdi, ostalo malo prostora za dogovor.
- Kako se dogovarati s nekim tko svaku priliku u javnosti koristi da bi nekoga optuživao, upozorio je Jukić koji smatra da će u situaciji, u kojoj se hrvatske stranke ne uspiju dogovoriti, šanse za dobar izborni rezultat u RS-u biti sve manje i manje. Ipak, konačna odluka o tome hoće li se krenuti u suradnju s ostalim hrvatskim strankama u RS-u, kaže Jukić, ostaje na vrhu stranke.

Vršiti pritisak i lobirati

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, uz podsjećanje da je ova stranka i na prošlim izborima pridonijela svehrvatskom nastupu, tvrdi kako nema razloga da se i ovaj put ne napravi neka vrsta koalicijskog odnosa. - Ako mi ne vršimo pritisak i ne lobiramo za povratak ljudi, jasno je kako vlast u RS-u računa da će s vremenom prestati interes ljudi za dolazak na svoja ognjišta. Time bi se samo legaliziralo etničko čišćenje u RS-u, upozorio je Jurišić, koji pored svehrvatskog nastupa predlaže i jaču motivaciju Hrvata s ovih područja kako bi u što većem broju izišli na izbore.

HDZ-ovi se ne podnose

Kada su iscrpili sve argumente, hrvatski predstavnici su počeli govoriti o nužnosti dogovora u RS-u, tvrdi Tomljanović, te podsjeća kako mogućnost dogovora na bilo kojoj razini propada zbog činjenice da se dva HDZ-a ni izdaleka ne mogu podnijeti.

dnevni list