"NDI pokušava zavarati građane BiH"

U javnost su plasirani rezultati istraživanja stavova i opredjeljenja građana Bosne i Hercegovine po kojima bi se većina građana opredijelila za Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjednštva BiH, a pobjednička stranka na izborima bila bi SDP.

Dovoljno je samo površno pogledati predstavljene rezultate i jednostavno se može uočiti da organizacija koju financiraju Agencija za međunarodni razvoj američke vlade (USAID), Nacionalna zaklada za demokraciju i Ured Visokog predstavnika, sramoti demokratsku tradiciju i nanosi nemjerljivu štetu ugledu Sjedinjenih Američkih Država.

Prema rezultatima izbora – sve hrvatske stranke i koalicije zajedno mogu računati na samo 7% glasova za državni parlament, iako je na prošlim izborima rezultat bio za 50% veći. Čak je i NDI priznao u svom naručenom istraživanju da rezultati istraživanja ne predviđaju rezultate predstojećih izbora i da više od polovice ispitanih nije uopće sigurno da će izići na izbore.
Unatoč tomu, NDI iznosi u javnost podatke koji sramno favoriziraju Željka Komšića i SDP i još neke stranke koji se podanički odnose prema interesima međunarodnog kapitala i politikama velikih sila. Prema rezultatima istraživanja razlika u potpori građana za hrvatskog člana Predsjedništva BiH je iznimno velika. Naime, kandidat SDP-a Komšić dobiva deset puta više potpore od bilo kojeg drugog kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva. Kod kandidata za bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva BiH ta razlika je svedena na samo dva puta više glasova za prvoplasiranoga.
Jednako je nepodnošljiv i uvrjedljiv rezultat istraživanja po kojemu SDP uživa deset puta više potpore građana nego Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH. I ta činjenica pokazuje da se neki moćnici u domaćim i međunarodnim institucijama pribojavaju rezultata koji će ostvariti Hrvatska koalicija i Martin Raguž, kao budući hrvatski član Predsjedništva BiH.

Ured za odnose s javnošću
HSP BiH