Na izbore ne mogu se kandidirati samo osuđeni i optuženi za ratne zločine

ratni zločin, Bugojno, bivši svećenik, ubojstvo, na zagrebačkoj Trešnjevci, žena, silovanje, silovanja, Nizozemska, nizozemska policija, teroristi, teroristički napad, teroristi
...za gospodarski kriminal ili je optužen za ubojstvo koje nije u vezi sa ratnim zločinom, prema Izbornom zakonu BiH, dozvoljeno mu je da se kandidira za bilo koju funkciju.

Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Maksida Pirić izjavila je da je Izborni zakon BiH jasan kada je riječ o ovom pitanju, prenose "Večernje novosti".

"Samo kandidati koji imaju presudu ili optužnicu za humanitarno pravo ne mogu se kandidirati. Ako su u pitanju druge optužnice, nema smetnji da neko bude politički kandidat ili nositelj mandata dok ne bude postojala pravosnažna sudska presuda protiv te osobe", rekla je Pirićeva.

Zakon predviđa oduzimanje mandata dužnosniku protiv kojeg bude donesena osuđujuća presuda nakon što je izabran i kazna zatvora bude duža od šest mjeseci.

SIP je do sada najviše mandata oduzeo zbog sukoba interesa.

Prema podacima nevladinog sektora, u BiH se više od 100 političara nalazi ili na optužnicama ili se protiv njih vode sudski procesi.

Sudski procesi koji se vode protiv političara u BiH u 90 posto slučajeva odnose se na zlouporabe službenih položaja i pljačku milijuna maraka državnog novca.

VN