Mostar: Čović razgovarao s nizozemskim veleposlanikom u BIH

Teme razgovora bile su aktualne prilike u BiH, predstojeći opći izbori i aktivnostima HDZ-a BiH u dosadašnjem i predstojećem razdoblju.  

 Hrvati u BiH danas nisu ustavno jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda, a taj se problem može riješiti jedino ustavnom reformom. Stoga je realno očekivati da će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon izbora dobiti novi ustav, kazao je Čović.  

 "Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog ustava, a to je BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. 

 Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela, a zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. 

 Cilj je HDZ-a BiH osigurati minimalno 130 000 glasova na predstojećim Općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

 HDZ je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove i svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države", istaknuo Čović.

 Nizozmski veleposlanik kazao je kako njegova zemlja podupire put BiH ka euroatlantskim integracijama, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.  

 (Fena)