Ljubićeva izjava povodom sporazuma HDZ-a i SDP-a u Hrvatskoj

HDZ 1990
Nalazimo se pred ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Razumljivo je da Hrvate u BiH interesiraju oba ustava jer se radi o dvije domovine Hrvata, a za obje su Hrvati iz BiH dali ogromne žrtve u povijesti.

Neumitna je istina, s kojom se treba pomiriti i na njoj graditi nove odnose, da Hrvati žive u dvije države od kojih su obje njihove domovine (plus dijaspora)", kazao je Ljubić, dodavši kako iz toga proizlazi zadaća da politički predstavnici u dvije države imaju i obvezu i legitimno pravo voditi odgovornu državnu politiku ne zaboravljajući nikada sveukupan nacionalni interes kako u regiji tako i u svijetu.

U izjavi Ljubić navodi kako je dogovor čelnika HDZ-a i oporbe u Zagrebu oko promjene hrvatskog ustava zato izazvao veliki interes i različite reakcije te da se stvara percepcija kako je dogovor koji je "ujedinio" hrvatsku vlast i oporbu "razjedinio" Hrvate u BiH.

"To nije istina i tako biti ne smije. Nitko ne može osporiti da nova rješenja reduciraju ili bolje reći modificiraju glasačko pravo hrvatskih državljana izvan Hrvatske, međutim suština ostaje niti jedan hrvatski državljanin ne gubi državljanstvo niti glasačko pravo", navodi Ljubić.

Ljubić je istaknuo da podržava svaki uspješan korak koji Hrvatsku vodi u Europsku uniju te da i na tom putu pruža legitimnim predstavnicima Republike Hrvatske, Sabora i Vlade podršku i ruku suradnje.

"Ulazak Hrvatske u europsku zajednicu naroda uvodi u istu i svakog Hrvata, a nadam se uskoro i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Pozivam političke predstavnike Republike Hrvatske da nikada ne zaborave žrtve i ljubav koju su Hrvati iz Bosne i Hercegovine  pokazali i uvijek pokazuju za svoju drugu domovinu Hrvatsku bez obzira žive li u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili dijaspori.

Uvjeren sam da samo jaka Hrvatska može pomoći i Hrvatima u Bosni i Hercegovini da ostvare i održe svoj politički subjektivitet.
To je također način da Hrvati kao narod ostvare ono mjesto u regiji i svijetu koje im pripada kao dijelu demokratskog i civiliziranog svijeta", kazao je Ljubić.

Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini Ljubić je poručio "da se okrene sebi".

"Njegujmo naš patriotizam prema svom zavičaju, prema svom domu bilo da je u Hercegovini ili Bosni, njegujmo patriotizam prema zemlji Bosni i Hercegovini, jer to je prvi preduvjet da izgradimo državu u kojoj ćemo moći živjeti dostojanstveno kao ravnopravan narod i kao pojedinci.

Ova država, 'Dejtonija', kako je nazva jedan uvaženi hrvatski intelektualac, to nije, ali nije niti najgora koju smo prevalili preko leđa u zadnjih pet stoljeća.

Zato nema niti jedan Hrvat u Bosni i Hercegovini pravo dići ruke ili 'dići sidro' od ove države samo zbog toga što još nismo ostvarili svoju ravnopravnost", stoji u izjavi.

Kolege, političke predstavnike Hrvata u BiH Ljubić je pozivao da sjednu i razgovaraju.

"Za naš susret ne treba nitko znati dok se nešto ne dogovorimo. Pred nama su opći izbori, pred nama su promjene Ustava Bosne i Hercegovine koje nemjerljivo više od promjena hrvatskog ustava određuju sudbinu našeg naroda.

Bez obzira na naše različite stavove oko dosadašnjih promjena Ustava BiH, bez obzira na različite reakcije oko promjena hrvatskog ustava, vjerujem da nam je isto na srcu kada je sudbina našeg naroda u BiH u pitanju.

Ja sam otvoren za razgovor bez uvjetovanja, uz jamstvo čuvanja digniteta svake osobe i svake stranke, jer nam opći interes mora biti iznad svega", stoji na koncu izjave koja će, kako je kazao Ljubić, biti upućena svima onima kojih se to tiče, a tiče se javnosti kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj.


ABCportal.info (FOTO I.R.)