Ljubić optužio vlasti RS za opstrukciju povratka

Ljubić je optužio vlasti tog bh. entiteta za prikrivene opstrukcije, navodeći konkretan primjer problem koji Hrvati imaju prilikom vađenja ličnih dokumenata u Republici Srpskoj.

Nakon sastanka predstavnika hrvatskih stranaka u BiH sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Ljubić je naglasio da u posjetu hrvatskog predsjednika vidi dvije simbolike: prva je sastanak Igmanske inicijative i podrška regionalne saradnje, ali, kaže, da je prije toga neophodno postići unutargraničnu saradnju i integraciju u samoj BiH. 

Drugu simboliku vidi u činjenici da je sastanak s Josipovićem održan i derventskoj katoličkoj crkvi Svetog Jure što, kaže, govori o položaju Hrvata u BiH posebno u RS jer očito je "da nema institucije u kojoj bi se Hrvati mogli sastati".

Ipak smatra da će Josipovićeva posjeta biti ohrabrenje za Hrvate u Posavini da se vrate, odbacujući kao netačne neke navode da se oni ne žele vratiti.

Iznio je podatak da je trenutno 1.500 obitelji apliciralo za povratak, ali da ni jedan fening nije dat za tu namjenu.

Ljubić se između ostalog založio za jednakopravnost Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda kao i za promjenu dejtonskog ustava.

(Fena)