Ljubić i Jurišić zajedno u borbu protiv korupcije i HDZ-a BiH

...pri čemu će HDZ BiH u tomu svemu zauzimati posebno mjesto, potvrdio je za Dnevn list Stanko Primorac, jedan od članova pregovaračkog tima HSP-a BiH.
- To nam je cilj, postati dovoljno utjecajan politički čimbenik i, između ostalog, povesti računa o tim stvarima. Zašto HDZ BiH? Pa, vrlo jednostavno, tamo toga ima najviše, upozorio je Primorac.

Podjela fotelja

Objasnivši kako je već postignut načelan dogovor o koaliciji za sve razine, Primorac je naglasio kako predsjedništva obje stranke sada trebaju dati konačnu riječ.
Tek tada bi se konačno trebao znati i način podjele listi i mandata za pojedine razine vlasti, a kao princip ove podjele trebalo bi, smatra Primorac, u prvom redu uzeti rezultate proteklih općinskih izbora.
- To će biti i polazna osnova kada je u pitanju snaga jedne i druge stranke, pojasnio je Primorac. Ipak, već su utvrđeni kriteriji za nositelje pojedinih listi, a morat će se raditi o ljudima koji nemaju bilo kakvu vezu s kaznenim procesima.  No, ono što se zna u ovom trenutku je činjenica da će ove dvije stranke imati zajedničkog predsjedničkog kandidata s kojim će se još jednom pokušati ući u razgovore s ostalim strankama potpisnicama Kreševske deklaracije. No, u slučaju da ostale stranke odbiju ovu ponudu, HDZ 1990. i HSP BiH će samostalno u borbu za hrvatskog člana Predsjedništva. Također, već je dogovoreno da se na državnoj i federalnoj razini vlasti ide skupa u svim izbornim jedinicama, dok je još uvijek ostalo otvoreno pitanje nastupa po pojedinim županijama.

Novi Ustav

S druge strane, kao pojedina načela koalicijskog sporazuma trebala bi se naći i ona koja govore o donošenju novog Ustava. Pritom treba uzeti u obzir i novi izborni program koji je devedesetka prezentirala na sjednici Predsjedništva u Sarajevu, a u kojem velik dio otpada na nužnost stvaranja federalne države s više multietničkih federalnih jedinica, od kojih će najmanje jedna biti s hrvatskom većinom. Izborna strategija najavljuje i dovršetak reforme pravosuđa, kako bi se postignula njegova učinkovitost i pravednost, temeljena na zakonima. U kontekstu toga upozoreno je kako je BiH duboko korumpirana zemlja, a da je pritom posebno izražena politička korupcija, koja je izvor svih drugih korupcija.

Jedinice s više regija


Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić objasnio je kako bi se federalne jedinice sastojale od više regija. Tako se, objasnili su iz ove stranke, predviđa da regije unutar primjerice federalne jedinice s hrvatskom većinom budu Hercegovina, središnja Bosna i Posavina.

dnevni list