Komšić svađom sa susjedima kupuje bošnjačke glasove

BIH, Željko Komšić
Nakon što je poručio predsjednicima Srbije i Hrvatske da se pozabave svojim zemljama, a ne BiH, te da podržava suverenitet Srbije bez Kosova, u Veleposlanstvo BiH u Srbiji stigle su prosvjedne note. Neugodnost zbog ove izjave doživio je i veleposlanik BiH u Srbiji Boriša Arnaut kojega su pozvali u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije gdje mu je usmeno izražen prosvjed.
Komšićeve oštre i ničim izazvane reakcije iznenadile su regiju, jer su Josipovićeve i Tadićeve poruke bile prijateljske i dobronamjerne, a političari u BiH ocjenjuju da se radi o jeftinoj kupnji bošnjačkih glasova.

Iznenađujuća reakcija


Veleposlanik Srbije u BiH Grujica Spasojević kaže da se ne radi o dobronamjernoj poruci koja sigurno neće poboljšati odnose dviju država. Naprotiv, ponovno će ih narušiti. Spasojeviću kao ni većini političara u našoj državi, ali i regiji nije jasno zbog čega je Komšić reagirao ovako na izjavu Borisa Tadića i Ive Josipovića koja je bila dobronamjerna. Ova izjava iznenađujuća je i kada se zna da je Komšić prije tri godine govorio da BiH ne treba priznati neovisnost Kosova i zbog činjenice da s tim nije suglasna bar trećina stanovnika BiH, te da je UN donio Rezoluciju 1244 o Kosovu, koja je i dalje na snazi, a da je BiH danas u Vijeću sigurnosti UN-a.
Sporna izjava je, prema mišljenju dužnosnika iz RS-a, protuustavna, dok u Federaciji smatraju da nije dobro u svijet slati riječi koje ne doprinose pomirenju i dijalogu.

Predizborni potez


Napomenimo da su iz RS-a poručili da je ovaj potez protivan Ustavu BiH i općim smjerovima vanjske politike ove zemlje jer, po Ustavu naše države, Predsjedništvo BiH donosi odluku o priznanju neke države. Neki su poručili da se radi o nastavku idiotske politike, dok političari iz hrvatskog tijela smatraju da se radi o predizbornom potezu, te da se Komšić obraća bošnjačkom biračkom tijelu kojem su važna pitanja suverenitet BiH i oštriji odnos prema Srbiji. Bošnjačke stranke su mišljenja da se radi o politici SDP-a, ali da Komšić nije imao pravo na ovakav komentar kada je poznat stav srpskog naroda i samim tim dijela Predsjedništva BiH o ovom pitanju.
Podsjetimo da su odnosi s prvim susjedima, Srbijom, bili u zastoju u zadnje četiri godine zbog nepostojanja dijaloga između bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića i Željka Komšića, sa službenim Beogradom. Ovi odnosi su se, iako Silajdžić nikada nije posjetio Beograd, znatno poboljšali nakon njegovog sastanka s Tadićem u Istanbulu i potpisivanja deklaracije o suradnji.

Sporne izjave


Reakciju Komšića je izazvala izjava Tadića i Josipovića da su njihove zemlje, kao potpisnice Daytonskog sporazuma, jednoglasne u stavu da BiH treba ostati jedinstvena država u kojoj se tri naroda moraju dogovoriti o ustavnim načelima na osnovi kojih će izgraditi funkcionalnu državu u kojoj će biti osigurana jednaka prava za svakog pojedinca. “Hvala im na lijepim željama. I ja podržavam cjelovitost i suverenitet Hrvatske i Srbije bez Kosova”, kazao je Komšić, dodajući da bi se predsjednici susjednih država trebali baviti svojim zemljama i problemima kojih imaju i previše, a ne Bosnom i Hercegovinom.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo/dnevni list