Jurišić : Hrvatska koalicija je nastala kao odgovor na katastrofalan položaj hrvatskog naroda

..., kazao je danas u Mostaru predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.

Tijekom konferencije za novinare, koja je upriličena u povodu potpisivanja koalicijskog sporazuma između HDZ-a 1990 i HSP-a BiH, Jurišić je istaknuo kako je Hrvatska koalicija nastala kao odgovor na brojne ekonomske probleme, kako je ona "poruka" svima koji misle kako se korupcijom i kriminalom može stjecati bogatstvo, te kako je to koalicija za čovjeka i njegove nade.

"Na kraju da bi naš odgovor bio snažan, jak i učinkovit potrebno je da javnost, da birači shvate kako moramo odgovoriti zajedno. Najbolje je odgovoriti velikim plebiscitarnim izlaskom na izbore. Samo tako naš odgovor će biti učinkovit, snažan i moćan, a bit će u funkciji čovjeka a ne politike", zaključio je Jurišić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istaknuo je kako je prije četiri godine kada su svi mislili da nije moguće suprotstaviti se diktatu usvajanja "travanjskog paketa", koji je, po njegovim riječima, prijetio da BiH definitivno podjeli, HDZ 1990 je pokazao kako i nemoguće moguće.

"Stvorili smo platformu za pregovore oko izrade novog ustava i naša nastojanja da se međunarodna zajednica uključi intenzivno u pregovore dobila su legitimitet u Bruxellesu, Strasbourgu i Washingtonu. Uvjeravam vas kako će na načelima Kreševske deklaracije biti moguće napraviti funkcionalnu državu BiH", kazao je Ljubić.

On je dodao je kako, u narednom izbornom ciklusu na razini države Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH želi pokazati zajedno s odgovornim partnerima iz druga dva naroda i međunarodnom zajednicom, kako je moguće promijeniti i nepravedni Daytonski mirovni sporazum.

Po Ljubićevim riječima, koalicija između dvije stranke znat će surađivati i sa Zagrebom, Bruxellesom i Washingtonom, ali nikada neće prihvatiti diktat koji će ići na štetu naroda kojega predstavlja i u čije ime nastupa.

Kada je riječ o ciljevima Koalicije HDZ-a 1990 i HSP-a BiH, Ljubić je kazao kako će ona sigurno dobiti natpolovičnu podršku hrvatskih birača u BiH.

"Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH zadržat će vlast u tri županije u kojoj smo vlast koalicijski i obnašali, od Drvara do Neuma i dobit ćemo vlast u Posavini. Svjesni smo da sve naše ciljeve i obećanja nismo ostvarili jer to nije bilo moguće ali uvjeravam vas argumentirano kako je učinjen napredak", kazao je Ljubić.

Govoreći o zajedničkom kandidatu Koalicije za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a 1990 kazao je kako je uvjeren da će Martina Raguž dobiti podršku hrvatskog biračkog tijela, ali i glasove drugih naroda koji su u politici koju provode HDZ 1990 i HSP BiH prepoznali odgovornu politiku, a najvećim konkurentom Ragužu Ljubić smatra kandidata SDP-a BiH Željka Komšića.

U svome govoru kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990 - HSP BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž je istaknuo kako su predstavnici koalicije svjesni kompleksne situacije u BiH i u cijeloj regiji, ali kako koalicija ima temeljnu zadaću da mijenja negativni trend u korist BiH i u korist pozicije hrvatskog naroda, što je, kako je istaknuo, temeljna zadaća Koalicije.

"Nastojat ću kampanju vidjeti pozitivno, programski i kredibilno. Ciljeve koji su programski postavljeni ostvarit ćemo podrškom na izborima i radom koji mora uslijediti. Koalicija će podržati sve što će BiH učiniti stabilnom i demokratskom zemljom, što će joj dati dimenziju kredibilnosti za Europsku uniju i NATO savez", kazao je Raguž.

(Fena)