Javne tribine HDZ BiH „Slušamo vas“ u Posušju i na Širokom:

HDZ BiH

Prof. dr. sc. Dragan Čović okupljenima je u Posušju najavio svoj skori sastanaka s Visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o aktualnim događanjima vezanima za izbor nove vlade u ZHŽ-u te je izrazio sigurnost kako će predložena tri kandidata iz redova HDZ BiH uskoro zauzeti svoja mjesta u vladi ove županije.

Odgovarajući na pitanja Posušaka zašto Hrvati nemaju jedinstvenog predstavnika za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. sc. Dragan Čović je rekao kako je Borjana Krišto najbolji kandidat za mjesto predsjednice države. ''Ne smijemo dopustiti da Željko Komšić, kao bošnjački predstavnik, odlučuje u ime hrvatskog naroda u BiH. Martinu Ragužu mi smo predložili, i opet danas ga pozivamo, da odustane od svoje kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Potporu koju bi on dobio, riječ je o 15-ak tisuća glasova, ništa mu ne znače, jer ne može pobijediti, a ti glasovi značili bi mnogo našoj kandidatkinji Borjani Krišto. Ukoliko je potrebno, osigurat ćemo mu mjesto u Vijeću ministara BiH, samo kako Bošnjaci ne bi više donosili odluke o sudbini Hrvata u BiH'', istaknuo je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović nadodavši kako će se HDZ BiH, uz potporu Borjane Krišto, boriti i izboriti za državu koja može normalno funkcionirati.

Nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu ZHŽ Zdenko Ćosić ovu županiju opisao je kao specifičnu, jer kako su u njoj Hrvati većina, logično bi bilo da se volja naroda implementira putem izabrane vlasti. ''Međutim, ovdje se posljednjih dana događa suprotno, jer se ne poštuje volja Županijske skupštine nego se trenutačno stanje jednostrano prikazuje. Poštujemo proces koji trenutno provodi OHR, ali potpora koju imamo od strane hrvatskog naroda omogućiti će nam novu vlast sastavljenu od članova HDZ BiH'', istaknuo je Ćosić navodeći kako trenutno boljeg izbora od HDZ BiH nema u ZHŽ-u Kandidat na listi HDz BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Predrag Kožul predstavio je kandidate HDZ BiH na listi za Skupštinu županije Zapadno – hercegovačke kao ljude koji će dati svoj doprinos pobjedi HDZ BiH i kandidatkinji za hrvatskog člana Predsjedništva Borjani Krišto te će se izboriti za veći proračun općine Posušje koji je danas, prema Kožulovim riječima, dvanaest puta manji od županijskog, a čak 300 puta manji od federalnog.

Ivan Musa, predsjednik HKDU BiH i kandidat na listi za federalni Parlament, okarakterizirao je koaliciju Jurišić-Ljubić kao zlo koje se nadvilo nad hrvatskim narodom i koje treba što prije okončati. ''Glas za Jurišića i Ljubića na predstojećim izborima nesumnjivo je glas za SDP'', upozorio je Musa.Prilikom posjeta Posušju, izaslanstvo HDZ BiH s predsjednikom prof. dr. sc. Draganom Čovićem i predsjednikom OO HDZ BiH Ivicom Pavkovićem položio je vijenac i zapalilo svijeću na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Posušja.

 

„Mali bogovi u ZHŽ-u će pasti na tjeme!“

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH predvođeno predsjednikom i nositeljem liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH prof. dr. sc. Draganom Čovićem, u ponedjeljak, 6. rujna 2010. godine, sudjelovalo je na Javnoj tribini HDZ BiH održanoj u kino dvorani na Širokom Brijegu u cilju upoznavanja javnosti sa izbornom strategijom HDZ BiH za predstojeće izbore. Predsjednik prof. dr. sc. Dragan Čović, odgovarajući na pitanja Širokobriježana, rekao je kako je HDZ BiH spremna preuzeti odgovornost za trenutačno stanje u ZHŽ-u, kao i u ostalim županijama gdje žive Hrvati. ''Već odavno pripremamo reformu postojećeg Ustava u BiH. Kroz protekle četiri godine potpuno smo otvorili ovo pitanje tako da o njemu govori i međunarodna zajednica. Sve što radimo, prikazujemo javno i ništa ne skrivamo ispod stola'', istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Čović dalje navodeći kako HDZ BiH ima viziju o stvaranju jedinstvene Zapadne Hercegovine, bez podjela kojoj pojedine strane teže i za koju se zalažu.

Zdenko Ćosić, nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu ZHŽ-a, izvršitelje vlasti u ovoj županiji okarakterizirao je kao bogove koji rade sve što i kada žele. ''Vladajuća koalicija razriješena je dužnosti u ZHŽ, izgubila je povjerenje Skupštine i više ne može prodavati suverenitet hrvatskog naroda na međunarodnoj sceni kako bi održala svoju vlast. Nakon što se uspostavi nova vlada u našoj županiji, bogovi će pasti na tjeme'', istaknuo je Ćosić. Također je rekao kako se strategija HDZ BiH, za razliku od drugih stranaka, temelji na konceptu nepodijeljenosti kao i na sljedećim razinama: transparentnosti i javnosti buduće vlasti, suradnji županijske vlade s lokalnim vlastima te moralu i etici.Ivan Musa, kao predsjednik HKDU BiH i kandidat na listi za federalni Parlament, pružio je punu potporu HDZ BiH na predstojećim izborima kao stožernoj stranci hrvatskog naroda koja se izdigla iz pepela nakon nepravedne smjene hrvatskih predstavnika od strane Međunarodne zajednice. ''Jedan sam od onih koji su nazočili svakom sastanku vezanom za Kreševsku šestorku i jako dobro znam tko je što radio, tko je za, a tko protiv interesa hrvatskog naroda u BiH. Zahvaljujući predsjedniku Čoviću, iznjedrila se Kreševska deklaraciju koju, pak, nisu htjeli potpisati 'Đurišići', jer su ih instalirali posuški i sarajevski antifašisti na čelu sa Slavom Kukićem i Federalnom televizijom'', rekao je Musa navodeći prethodno spomenuto kao dobar razlog da se 3. listopada izađe na izbore, jer, kako sam kaže, bez pobjede na županijskoj razini sve drugo je mrtvo za Hrvate u BiH. Kandidat na listi HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Predrag Kožul predstavio je kandidate na listi za Skupštinu županije Zapadno – hercegovačke kao i sam program zasnovan na programskoj deklaraciji i izbornom programu HDZ BiH te samom glasu narodu.

 

Predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Široki Brijeg Miro Kraljević naglasio je kako sklapanje koalicije na županijskoj razini nije donijelo razvoj i boljitak te je izrazio sigurnost kako će HDZ BiH preuzeti punu odgovornost, kako na državnoj razini tako i za rješavanje komunalnih problema s kojima se općina Široki Brijeg bori već duže vremena. Prilikom posjeta Širokom Brijegu upriličen je i sastanaka sa časnicima – ratnim zapovjednicima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na središnji Spomen križ.

 

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH