Kosor podržala HDZ BiH i kandidatkinju HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto

HDZ BiH, izbori 2010, Borjana Krišto, Dragan Čović

...s izaslanstvom HDZ BiH, koje su predvodili predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

Predsjednica HDZ Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor s izaslanstvom je sudjelovala na obilježavanju 20. obljetnice HDZ BiH u Mostaru. Izrazila je očekivanje da će nakon 20 godina rada HDZ BiH ostati "stožerna politička stranke koja okuplja hrvatski narod u Bosni i Hercegovini". "Želim da ususret općim izborima budete ta snaga koja će okupljati, koja će povezivati oko ideje zajedništva. Vi to sigurno možete", rekla je gospođa Kosor na skupu pred oko 2.000 simpatizera i članova HDZ BiH u Mostaru.

Gospođa Kosor je podržala i prvu ženu političarku iz redova HDZ BiH Borjanu Krišto koja se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. "Nema razlike između muškaraca i žena nego između političara koji mogu i znaju. Od mene stiže potpora ženi koja ima snage i hrabrosti, volje i znanja, a to gospođa Krišto svakako ima", rekla je Kosor u izjavi za novinare, potvrđujući snagu strateškog sporazuma koji je potpisan u Zagrebu između dvije sestrinske stranke - HDZ BiH i HDZ Hrvatske.

Na upit novinara, hoće li potpisati sporazum s 90-kom, gospođa Kosor je kratko odgovorila: „Govorila sam samo o sporazumu s HDZ BiH".

HDZ BiH podsjeća javnost na tekst strateškog sporazuma HDZ BiH i HDZ Hrvatske:

Polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), HDZ Hrvatske i HDZ BiH potpisuju ovaj sporazum kako bi osnažile partnerske odnose i produbile sve oblike međusobne suradnje.

Obje stranke će se kroz osnaženu međusobnu suradnju zauzimati za afirmaciju BiH kao cjelovite države s učinkovitim državnim institucijama i jasnom euroatlantskom perspektivom, u kojoj će u potpunosti biti osigurana prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

U okviru EPP i drugih foruma u kojima HDZ Hrvatske i HDZ BiH zajedno sudjeluju, obje će se stranke zauzimati za promicanje ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građanki i građana BiH.

U ozračju međusobnog uvažavanja, a u cilju postizanja dobrih političkih i demokratskih odnosa, stranke izražavaju spremnost da će kroz svoj rad i djelovanje analizirati sva otvorena pitanja od obostranog interesa.

Obje stranke izražavaju spremnost da prema ukazanoj potrebi i izvršenoj procjeni drugoj strani stave na raspolaganje potrebne ljudske i materijalne resurse za provedbu zajedničkih utvrđenih ciljeva, a sukladno s načelima izraženim u ovom Sporazumu.