Izgledno da se stranka podijeli na HSS BiH i NHI

I dok je Zubak zatražio smjenu predsjednice Lovrić, iz županijskih organizacija u Hercegovini su zatražili njegovu smjenu, prenosi večernji list.

Zubak najavljuje da će na Glavnom odboru biti smijenjena predsjednica, tvrdeći da ovo tijelo može smijeniti predsjednicu, iako to nigdje u Statutu ne stoji. Posve su različita tumačenja mogućeg epiloga očitog raskola u stranci i statutarnih odredbi. No, očito je da stranka nastala ujedinjenjem dviju stranaka - puca upravo po liniji nekadašnjeg spajanja.

Na jednoj strani je Ljiljana Lovrić iz HSS-a i Krešimir Zubak koji je bio na čelu NHI-ja. Lovrić je potpisom sporazuma s HDZ-om BiH pokvarila planove dijela stranke okupljene oko Zubaka, koji je predlagao i koaliciju s Narodnom strankom Radom za boljitak. Doznaje se da su ovakav ‘džentlmenski’ razlaz spremni podržati i sestrinske stranke iz Zagreba budući da sadašnji odnosi vode i HSS i NHI na potpune političke margine.

U međuvremenu će se u stranci sutra odigrati završna bitka za naklonost javnosti, a ne nikako unutar stranke jer je posve nejasno tko po Statutu može smijeniti predsjednika. V.d. predsjednika HSS-NHI-ja Kiseljaka Miro Stanić smatra da prema Statutu predsjednika može birati i smjenjivati samo Sabor stranke. Zahtjev za isključenje može pokrenuti pet članova, a konačno ga odobriti matična organizacija iz koje potječe predsjednik.

Niti jedan od ova dva uvjeta za smjenu, tj. isključenje Ljiljane Lovrić nije ispunjen. Sabora HSS-NHI-ja nije bilo, a u matičnoj organizaciji Lovrić je dobila potporu za nastavak rada.

večernji list