Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo svečanoj akademiji u povodu 19. obljetnice organiziranja obrane BiH

...BiH, koja je održana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Nazočnima na svečanoj akademiji obratio se predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović, koji se u svom obraćanju  ukratko osvrnuo kroz što je sve hrvatski narod prošao u posljednjih dvadeset godina.

„Ono što me posebno veseli jeste činjenica što se u posljednjih šest mjeseci već nekoliko puta okupljamo na sličan način. Proizvod takvih okupljanja je Institut za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostara, ali i Odbor koji smo utemeljili unutar HDZ BiH, čiji su članovi svi ratni zapovjednici i generali, a gdje će sutra biti predstavnici svih drugih udruga koji žele biti uz HDZ BiH. Dvadeset godina je prošlo od održavanja prvih demokratskih izbora u BiH, a toliko nam je vremena trebalo da ponovno sazrijemo i stisnemo si ruke, koje su se međusobno zamjerile i razočarale različitim političkim djelovanjima predstavnika mnoštva hrvatskih političkih stranaka u BiH. Činjenica je da imamo 21 stranku u BiH s hrvatskim nacionalnim predznakom i time šaljemo previše poruka o našoj podjeli i onda zasigurno nije teško onima koji drugačije promišljaju budućnost BiH nije problem napraviti razdor. HDZ BiH ima svoju povijesnu obvezu i danas, jednako kao što je imala i devedesetih godina. Zbog toga i ističemo kako smo stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH koja je spremna preuzeti sve odgovornosti u vremenu u kojem živimo. Uvjeren sam kako će BiH u idućih godinu dana dobiti svoj novi ustav. On će biti donesen, a da li će HDZ BiH sjediti za pregovaračkim stolom od svih nas. Činjenica je da je hrvatski narod uvijek kada je oko sebe imao više politika i političkih promišljanja uvijek pravio greške. Znam da će takvih iskušenja biti i dalje. Zato koristim i ovu priliku da pozovem sve hrvatske političke stranke i njihove predstavnike na nužno potrebno jedinstvo“, kazao je dr. Čović.

 

Prof. dr. Čović progovorio je i o nepovoljnom Daytonskom sporazumu, te činjenici kako će se u idućih godinu dana provesti reforme ustava BiH koji je neprihvatljiv za sve narode, a najmanje je prihvatljiv za Hrvate u BiH.

 

„Dayton je za petnaest godina od svog donošenja zacementirao poziciju nas Hrvata u BiH i sve ono što se događalo od Daytona do danas je bili slabljenje pozicije hrvatskog naroda. Siguran sam ako ovu priliku koja nam se pruža nakon implementacije izbornih rezultata propustimo da ćemo dugo čekati drugu priliku da sjednemo na zajednički stol. Kada su predstavnici HDZ BiH prije deset godina isticali kako je potrebno u BiH donijeti neko novo uređenje protiv njih su dizani različiti oblici montiranih sudskih procesa, te su maknuti s političke scene, a danas je i predstavnicima međunarodne zajednice jasno kako je u BiH nužno donijeti novi ustav“, objasnio je dr. Čović.

 

Prof. dr. Čović je govorio o važnosti održavanja Hrvatskog narodnog sabora HZHB i sličnih okupljanja HZHB, ali i pozvao sve Hrvate na jedinstvo koje je kako je napomenuo potrebnije nego ikad.
„Smatram da je za dan obilježavanja Hrvatske republike Herceg Bosne potrebno održati hrvatski narodni skup. To je vrlo jasna poruka, kao što smo organizirali Hrvatski narodni sabor. HZHB na taj način treba dobiti svoj puni legitimitet, donositi odluke i biti koordinator svega onoga što smo izgradili u proteklih petnaest godina, bez obzira da li je to političko djelovanje, da li su to udruge iz domovinskog rata ili neke hrvatske institucije. Ukoliko to uspijemo uraditi poslati ćemo vrlo jasnu poruku svom hrvatskom narodu da zajednički možemo promišljati našu budućnost, bošnjacima, srbima i predstavnicima međunarodne zajednice ćemo poslati poruku da bez nas nema BiH. Zbog tog predlažem da organiziramo što više ovakvih okupljanja, da linija koja nas je na neki način razdvajala u proteklih deset godina postane nevidljiva, da se zbijemo i eliminiramo bilo kakvu mogućnost podjela da se u idućih godinu dana, dok se ne donese novi ustav držimo apsolutno zajedno“, odlučno je poručio dr. Čović.

Velikom broju nazočnih obratio se i Marko Tokić, ispred Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru, koji je podsjetio na izniman doprinos pripadnika HVO-a u obrani stoljetnih hrvatskih prostora u BiH.

Povijest nije samo utvrđivanje činjenica iz prošlosti, nego i njihova interpretacija Dok pojedinci i zajednice imaju pravo na različite interpretacije, ono što bi trebalo biti njihovo znanstveno ograničenje jeste nepovredivost činjenica. Upravo iz tih razloga grupa intelektualaca formirala je ovaj institut, jer je hrvatski narod izložen različitim interpretacijama svoje povijesti. Dan koji danas obilježavamo je dan početka agresije. Priznat je tek naknadno, jer u tom trenutku 18. rujna 1991. godine, a ni godinu dana poslije nije se znalo ili se nije htjelo znati tko koga napada, a BiH se u to vrijeme proglašavala kao neutralna država. U takvim okolnostima na dan tragedije Vukovara grupa domoljuba u Grudama donosi odluku o uspostavi HZHB, s ciljem uspostave međusobne koordinacije i organizacije otpora prema agresiji koja je bila na djelu.

Tokić je podsjetio na značaj HDZ BiH, kao snage koja je zajedno s braniteljima HVO a uspjela obraniti hrvatski narod od agresije.
„Povijesna je istina kako je Hrvatski narod u BiH prepoznao HDZ BiH kao potrebnu snagu koja je bila u stanju povesti hrvatski narod na njegovom putu prema slobodi, obraniti svoj narod od agresije, uspostaviti nezavisnu hrvatsku državu i obraniti suverenitet Hrvatskog naroda u BiH“ kazao  je Tokić.
Izaslanstvo HDZ BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem položilo je vijence ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače u Mostaru, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ BiH.