Ivo Jerkić: HDZ 1990 ne zanima rješenje raskrižja „Tromeđa“ i činjenice u vezi s tim, nego samo predizborna poentiranja

..., nego samo predizborna poentiranja, ali više je nego očigledno da „ sami sebi skaču u usta „. To je tako jasno svakom imalo upućenom čovjeku.

Općina Čitluk drži da je završetak izgradnje kružnog toka regulacije prometa na dijelu regionalnih prometnica R-424, R-425 i R-425a, na Tromeđi, (ulaz u Međugorje) od iznimnog značaja za razvitak cestovne mreže u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i općini Čitluk, a sve sukladno Strategiji razvitka javnih cesta u HNŽ/K za razdoblje 2006.-2010. godine i Strategije razvitka javnih cesta u općini Čitluk 2007.- 2020. godina.

Na zahtjev nadležnog županijskog ministarstva općinsko vijeće Čitluk je na svojoj sjednici održanoj dana 28.07.2010. godine donijelo odluku kojom je utvrđen opći javni interes za izgradnju raskrižja Tromeđa u korist korisnika eksproprijacije ( županijskog ministarstva tj. Uprave za ceste HNŽ/K ). Ista je dostavljena županijskom ministarstvu na daljnje postupanje sukladno Zakonu o izvlaštenju/eksproprijaciji ("Službene novine Federacije BiH", broj: 70/07 i 36/10). U tom pravcu očekuju se daljnji koraci od županijskog ministarstva.

Iako se radi o regionalnim cestama koje su nadležnosti županije Općina Čitluk je, za potrebe izgradnje kružnog toka regulacije prometa na Tromeđi, o svom trošku financirala slijedeće:

-           glavni projekt, koji je uradilo poduzeće "Integra" d.o.o.Mostar, čija vrijednost iznosi 26.559,00 KM, iako je po dogovoru ovaj projekt trebalo financirati Ministarstvo prometa i veza HNŽ-K.

-         Za potrebe rješavanja imovinsko-pravnih poslova, Općina Čitluk je:

a.      isplatila novčana sredstva u iznosu od 41.920,00 KM;

b.      izvršila zamjene za izvlaštene nekretnine i dodijelila 7910 m2 zemljišta što u protuvrijednosti iznosi cca oko 500.000 KM.

-          Resorno županijsko ministarstvo je za potrebe rješavanja imovinsko-pravnih poslova u zadnje četiri godine osiguralo novčana sredstva u iznosu od 150.000,00 KM.

Iz navedenog je vidljivo da je općina Čitluk do danas u financiranju ovog projekta sudjelovala s iznosom od 568.479 KM ( 74% ), a županijsko ministarstvo s iznosom od 150.000 KM ( 26% ), a poznato je da su prema zakonu namjenska financijska sredstva za regionalne ceste u 100% iznosu županijski prihod.

OO  HDZ 1990 čija je stranka vladajuća u županijskoj koaliciji kao i njezino resorno ministarstvo ne zanima rješenje raskrižja „Tromeđa" i činjenice u vezi s tim, nego samo predizborna poentiranja, ali više je nego očigledno da „ sami sebi skaču u usta „. To je tako jasno svakom imalo upućenom čovjeku.

Radi istinitog informiranja javnosti aktualna županijska vlast u svom mandatu, ne samo da nije ni pokušala riješiti problem raskrižja „Tromeđa" nego otkazuje i ranije ugovorenu projektnu dokumentaciju za dionicu Međugorje-Čitluk ( projekt izmještanja reg. ceste R-424 ) koja je u prometnom smislu povezana s raskrižjem. Otkazala je i izradu projektne dokumentacije za sanaciju-rekonstrukciju regionalne ceste R-425 dionicu Tromeđa-Hamzići-granica s općinom Široki Brijeg i dionicu Čitluk-skretanje za Tepčiće. Za sve tri dionice-projekta okončana je natječajna procedura, a nakon toga sve otkazano. Ova županijska vlast u svom mandatu je na mnogim važnim područjima pa tako i na području cestovne infrastrukture „zakočila" i unazadila razvoj općine Čitluk. Nije izgradila ni metra nogostupa uz regionalne ceste, ni metra dužnog asfalta na regionalnim cestama u općini, nije građevinski ni prometno riješila ni jedno raskrižje na regionalnim cestama u općini itd..

Sve ovo govori u utjecaju OO HDZ 1990 Čitluk u „njihovoj" aktualnoj županijskoj vlasti, a izgleda i na ovim izborima mu je namijenjena ulogu da pomognu u „osvajanju" županijske vlasti za tuđi račun. Sjetimo se predizbornih obećanja OO HDZ 1990 i njihovih šefova prije četiri godine i izjava „ulagat ćemo u Međugorje". Do danas u Međugorje od te vlasti u zadnje četiri godine nije doslovno uložena niti jedna marka. Sve što je u Međugorje uloženo bilo je iz općinskog proračuna kojeg je sadašnja županijska vlast „osiromašila" za dodatnih 720.000 KM u svom mandatu. U planovima županijske vlasti nema predviđenih stavki ni sredstava za investiranje u rekonstrukciju i sanaciju regionalnih cesta u općini Čitluk, a ceste se doslovno nalaze u stanju propadanja. Nema ni osnovne zaštite cesta, a sredstvima iz općine Čitluk se uredno puni županijski proračun. Možda zato u nekim drugim dijelovima županije izgradnja cesta „cvate", a da bi se opravdao HDZ 1990 Čitluk se drži one „okreni pilu naopako".

Sreća je da su pred nama opći izbori.