Iustitia et pax poziva Hrvate da se vrate i iziđu na izbore u BiH

Biskupi strahuju da bi da bi neizlazak Hrvata na izbore, poglavito onih iseljenih, mogao imati veliki utjecaj na „opstanak hrvatskog naroda kao političkog subjekta“ imati dalekosežne posljedice ne samo za Hrvate u BiH, nego i na opstanak države. 

- Možda su ovo jedni od zadnjih izbora na kojima možemo odlučiti hoće li nas biti u BiH ili nas neće biti“, poručio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar apelirajući osobito na one s prebivalištem u Hrvatskoj da reguliraju to svoje legitimno pravo.

Kako bi odaziv bio što veći, biskupi su pozvali i državne vlasti RH da se očituju hoće li dvojno državljanstvo na bilo koji način štetiti stečenim pravima bosanskohercegovačkih Hrvata sa dvojnim državljanstvom, a koji su svoja stečena prava ostvarili u RH, piše slobodna dalmacija

- Bojazan postoji, ali realnost to ne bi trebala opravdati“, rekao je mons. Sudar.

Iako preciznih podataka o broju iseljenih Hrvata iz BiH, računaju da je oko dvije trećine njih živi trenutno u Hrvatskoj. Mons. Sudar napominje da je „brojka tako velika da kad bi i polovica od tog broja izašla na izbore, utjecaj na izbor vlasti ne samo na federalnoj, nego i kantonalnoj razini bio itekako velik“.

Komisija je također upozorila na iznimno složene uzuse glasovanja, prognanih osoba, koje su se trajno nastanile u drugim državama.

Podsjećaju da su te osobe ipak njezini građani, da bi im bosanskohercegovačka država trebala omogućiti da se osjećaju dobrodošlima, samim time što će im omogućiti da što jednostavnije dobiju potvrde o državljanstvu, osobne iskaznice i putovnice.

- Jedino tako može se očekivati da će se ti ljudi početi vračati u svoj zavičaj i početi graditi BiH“, rečeno je na kraju. 

S. Dukić