HSPF: Sučeljavanje stranaka potpisnica Kreševske deklaracije

Cilj tribine bio je sučeljavanje stranaka koje su potpisale svojevremeno Kreševsku deklaraciju. Tribina se sastojala iz dva dijela. U prvom dijelu tribine stranke, potpisnice Kreševske deklaracije, su predstavile programe svojih stranaka mostarskim studentima. U drugom dijelu tribine publika je postavljala pitanja, na koja su sugovornici strpljivo odgovarali.

 

Na tribini su sudjelovali predsjednik HKDU-a Ivan Musa, v.d. predsjednika HSS-NHI-ija Ante Čolak, dopredsjednik NS Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, predsjednik Glavnog stana HSP-a BiH Petar Milić i glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar.

 

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Vedran Kožul kazao je kako su organizirali ovu tribinu kako bi zainteresirali mlade ljude da izađu na izbore. 

Kožul je poručio hrvatskim političarima, koji će biti na vlasti nakon listopadskih izbora, kako u svojoj državi ne žele kriminal i korupciju, ne žele stavljanje osobnog interesa ispred interesa hrvatskog naroda, te da ne žele državu bez hrvatskog entiteta. 

"Želimo obračun s kriminalom, borbu za kulturu i jezik, medije na hrvatskom jeziku, i poduzimanje konkretnih koraka za bolju budućnost," poručio je Kožul.

Predstavljajući stranački program studentima, Jerko Ivanković Lijanović kazao je kako se njegova stranka zalaže za potpunu izmjenu vanjsko trgovinske politike, te da poreznu politiku žele u suštini izmijeniti tako što bi PDV s 12 posto smanjili na 5 posto, a na luksuz bi uveli PDV od 20 posto. 

Naveo je i to da će, ukoliko budu na vlasti, u iduće četiri godine otvoriti 100 tisuća radnih mjesta. 

Čavara je kazao kako još nije završen proces uređenja BiH kao države. Istaknuo je kako Hrvati moraju imati jednaka prava kao druga dva naroda U BiH. Čavara je kazao kako ova država živi podijeljeno u dva entiteta, naglasivši kako daytonski sporazum nije produkt demokratskog procesa. 

"Prvenstveno želimo mijenjati Ustav BiH poslije izbora, a ukoliko ne bude jedna jaka politička snaga koja će sudjelovati u pregovorima oko promjene ustava opet ustav neće biti zadovoljavajući za Hrvate", kazao je, između ostalog, Čavara.

Ante Čolak istaknuo je kako je dvoentitetska BiH država međunarodne zajednice, i to nije, kako je kazao, naša država. 
"Mi želimo sami voditi autohtonu politiku Hrvata, bez obzira na to što će netko reći u Zagrebu", istaknuo je Čolak. 

Kazao je kako je moguć i treći entitet, te da za njih u HSS-NHI-ju ne vrijedi dvoentitetska država. Čolak je istaknuo kako cijeli sustav u BiH ima samo jednu funkciju, a to je, kako je kazao, da ne funkcionira. 

Veso Vegar rekao je kako je za HDZ 1990 najvažnija tema izmjena Ustava BiH, i federalno ustrojena država s najmanje tri federalne jedinice. Također je istaknuo kako će njegova stranka, ukoliko bude na vlasti nakon Općih izbora, raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za strane investicije. Vegar je istaknuo i obračun s kriminalom i korupcijom, naglasivši kako se uz prisutnost korupcije ne može očekivati strano ulaganje. 

Obraćajući se studentima, Petar Milić je kazao kako su u HSP-u BiH spremni odgovoriti na sve pojave koje su utjecale na slobodu hrvatskog naroda u BiH. Milić je kazao kako sloboda znači imati svoje institucije, te da jednakopravnost znači dijeliti institucije s nekim.

Ivan Musa istaknuo je kako se prvenstveno treba izboriti za hrvatski entitet u BiH, ističući pri tom kako ni gospodarstvo ne može krenuti naprijed dok se ne riješi nacionalno pitanje u BiH.

 

izvor: pogled.ba