HSP BIH za smanjenje pdv-a ili njegovo ukidanje

"Zakonom koji predviđa obvezni PDV za obrtnike, odnosno pravne i fizičke osobe s godišnjim primitkom od 50 000 KM, mali obrtnici s manjim primitcima koji pripadaju neobveznom sustavu PDV-a svejedno su prisiljeni indirektno plaćati PDV kupujući robu ili sirovinu od velikih obrtnika, odnosno pravnih i fizičkih osoba, a samim  time i oni moraju podići cijene svojih usluga. Stoga sav stvarni teret oporezivanja snose opet krajnji potrošači, a naročito su time pogođeni siromašniji slojevi društva u našoj zemlji kojih je svakim danom više", pojašnjavaju iz HSP-a BiH te ističu da se zalažu i za nižu stopu  PDV-a ili njegovo ukidanje kod osnovnih namirnica, lijekova, knjiga, ortopedska pomagala, itd.

"Također je nezamislivo da institucije kao što je Elektroprivreda, koja po enormno visokoj cijeni prodaje električnu energiju velikim potrošačima i kućanstvima, uz račun predoči i PDV. Njima je pripao vruć krumpir prikupljanja naknada bez dodatnih ulaganja ili ulaganja iz svojih sredstava, a svako  tromjesečje i povećanje iznosa računa plus PDV, što drugim riječima znači nezadovoljstvo potrošača. Ista stvar je i s poštanskim uslugama koje su formirane po tzv. paketima usluga telefona i interneta ili samo interneta tako da PDV nikad nije ispod 9 KM", dodaje se u priopćenju.

"HSP stoga apelira na građane koji su svjesni kako ova zemlja treba promjene da iziđu na listopadske izbore i daju svoj glas za sposobne ljude koji teže boljoj budućnosti naše zemlje, a takve ljude svakako ima naša stranka", navodi se na kraju priopćenja.
 
(Fena)