HSP BIH protiv izgradnje termoelektrane u Kongori

Podsjećamo, riječ je o studiji koju je osmislila Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB), u čemu joj svesrdno pomaže Federalno ministarstvo energetike u Vladi Federacije BiH.
 Činilo se da je Elektroprivreda nakon negativnih prošlogodišnjih reakcija ekologa te stanovnika Hercegovine i Dalmacije projekt stavila na čekanje, ali pod motom "uzmi i iskoristi" te navodne analize mjesta gradnje, projekt su samo premjestili iz Tomislavgrada u Livno, i to pod izlikom tobožnjeg spašavanja tamošnjeg rudnika Tušnice.

U Elektroprivredi HZHB vide samo svoj interes jer bi ovim objektom Elektroprivreda postigla stupanj proizvodnje električne energije potreban za podmirivanje svih potreba kupaca koji se opskrbljuju na području koje ona pokriva. 

HSPBiH podsjeća kako Elektroprivreda HZHB ne čini ništa za dobrobit građana BiH, jedne od najsiromašnijih zemalja u Europi, te i ne razmišljaju o smanjivanju svojih troškova, umjesto povećanja cijena električne energije.

Kako je navodno riječ o najsnažnijoj termoelektrani od svih koje se planiraju sagraditi, a trebala bi imati dva bloka od po 275 megavata, u vrijednosti od oko 2 milijarde maraka, ekolozi, koje niko ne sluša, napominju da postoji i opravdana bojazan da će izgradnja spomenutog energetskog kompleksa dovesti do ekološke katastrofe i masovnog iseljavanja stanovništva s tog područja.

U HSP-u se slažu s ekolozima i smatraju da je obećanje čelnika Elektroprivrede i Vlade FBiH o zapošljavanju tisuće stanovnika Hercegovine najobičnija demagogija. 

Umjesto da kao i druge zemlje razvijaju alternativne projekte u skladu sa svjetskim nastojanjima čuvanja klime i okoliša, čelnici Elektroprivrede i pojedinci iz Vlade FBiH, u suradnji sa sumnjivim investitorima, narodu prodaju snove o budućem razvoju njihova kraja i povećanju standarda, stoji u priopćenju iz Ured za odnose s javnošću HSP-a BiH.

 (Fena)