HSP BiH: Poduzeti konkretne mjere zaštite u poljoprivredi

Država ima, i može iznaći razne mogućnosti zaštitnih mjera, bilo da je riječ o mjerama zabrane prekomjernoga uvoza poljoprivrednih proizvoda ili da je riječ o zabrani loše kvalitete poljoprivrednih proizvoda ili da se uvedu mjere recipročnosti izvoza, odnosno uvoza poljoprivrednih proizvoda s pojedinim zemljama.

Iako je resorno Federalno ministarstvo poljoprivrede početkom godine izdvojilo dio poticaja poljoprivrednicima, ipak je kod velikoga broja poljoprivrednika ugrožena egzistencija budući je ovogodišnja ljetina kasno prispjela.

Kašnjenjem ljetine, te olujnim nevremenom koje je poharalo ljetos nekolicinu mjesta u BiH dovelo je do toga da i ono malo sklopljenih ugovora poljoprivrednika s rijetkim trgovačkim lancima propadne, a od mjesečnih napora ostalo im je toliko da mogu koji put izići na tržnicu. Međutim, zbog neusklađenosti ponude, i pogubnog visokog uvoza iz Egipta, Alžira, Makedonije, R Hrvatske, ni na tržnicama nema mjesta za njih.

Naime, godinama više od tisuću malih obiteljskih gospodarstava u Hercegovini koji se isključivo bave povrtlarstvom su prepušteni uvoznom lobiju, počevši od velikih trgovačkih kuća, susjednih zemalja koji našim građanima prodaju ono čime obiluje dolina Neretve (rajčica, krumpir, paprike, lubenice) od svojih proizvođača.

Rijetki su primjeri poljoprivrednih proizvođača koji se mogu pohvaliti izvozom i to uglavnom vlastitom snalažljivošću, a nikako nadležnih institucija, kao što su gospodarske komore, koje bi bez molbi i zahtjeva poljoprivrednika sami trebali poduzeti korake.

Ured za odnose s javnošću

HSP BiH