HSP BiH I Hrvatske osudili sporazum oko ustavnih promjena

HSP BIH, izbori 2010, HSP BIH, Zvonko Jurišić, HSP BIH, hsp, izbori
Na konferenciji za novinare, predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić je kazao kako je navedeni sporazum proizišao nakon dugih razgovora i ucjena SDP-a RH, a odnosi se na fiksnu kvotu zastupnika iz dijaspore i BiH, a ona je tri zastupnika u Saboru RH-a i glasovanja u diplomatsko konzularnim predstavništvima, kojih u BiH ima četiri.

 

"Ovim Sporazumom Hrvati u BiH su poniženi jer ne mogu ostvariti svoje građansko pravo glasovanja te pod jednakim, ili sličnim uvjetima izići na birališta kao i državljani u RH, jer fizički je apsolutno ne moguće da na četiri biračka mjesta u BiH iziđe 200 tisuća osoba.

Mi nismo moneta za potkusurivanje niti to želimo biti u budućnosti da bi to netko ostvario za svoje interese i dodvorio se Europskoj uniji i svjetskoj politici.

Smatram da treba voditi domoljubnu politiku, štiti najprije interese svoga naroda, pa onda u EU unijeti sve ono što je naše autohtono, a ne uništavati već unaprijed u korijenima", kazao je Jurišić.

Počasni predsjednik HSP-a RH Anto Đapić na konferenciji je govorio o politici predsjednika RH Ive Josipovića prema BiH, kazavši kako je ona iznimno opasna i neutemeljena na povijesnim činjenicama i hrvatskim potrebama sadašnjosti i budućnosti, kada su u pitanju i Hrvati BiH, ali i cjelokupna hrvatska politika.

"U svojih stotinjak dana vlasti, predsjednik Josipović je napravio nešto što nismo mogli pomišljati ni u najgorim snovima. Uglađen, pristojan, obrazovan i tim više opasan, Josipović je s izletima u BiH nanio nemjerljivu štetu hrvatskom narodu i u BiH i u Hrvatskoj.

Josipović je svojim ispričavanjem učinio ono što nikada Haag nije učinio, dakle Haag koji je godinama pokušavao utvrditi odgovornost Hrvatske kao agresora na BiH, ali nije to uspio, to je nažalost učinio predsjednik Josipović", kazao je Đapić.

Po njegovim riječima, neki su Josipovićeve istupe smatrali  posljedicom njegova neiskustva, "ali to nije točno jer on vrlo dobro zna što govori i radi".

ABCportal.info/F (FOTO I.R.)