''Hrvatski narode u BiH – okupi se oko HDZ BiH!''

Na tribini su govorili predsjednik HDZ BiH i nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH prof. dr. sc. Dragan Čović, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH dr. Mladen Bošković, i nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije prof. Denis Lasić.

Predsjednik HDZ BiH i nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH prof. dr. sc. Dragan Čović govorio je o nužnosti što većeg izlaska Hrvata na predstojeće listopadske izbore, te detaljno obrazložio plan ustavnih reformi koje zagovara HDZ BiH.

Svima je jasno kolika je važnost izlaska na izbore 3 listopada. Nalazimo se u povijesnom vremenu. Pokažimo svima onima koji promišljaju budućnost BiH kakvu državu želimo. Na taj način ćemo i predstavnicima međunarodne zajednice, kao i predstavnicima ostala dva konstitutivna naroda poručiti kako nismo prekriženi, kako nismo nacionalna manjina, da nas ima, te kako se bez Hrvata ne može graditi Bosna i Hercegovina. Uvjeravam vas ako taj glas od svih nas ode dovoljno snažno početkom mjeseca listopada, onda nema nikakve sumnje da će BiH iduće godine imati potpuno drugačije ustavno uređenje, po mjeri hrvatskog naroda, koje će jamčiti apsolutnu jednakopravnost s ostala dva naroda“, poručio je prof. dr. Dragan Čović.

Dr. Čović je napomenuo kako je HDZ BiH stožerna stranka Hrvata u BiH, koja je u posljednje vrijeme zabilježila veliki porast broja svojih članova.

„Hrvatski narod u BiH mora biti okupljen oko svoje stožerne stranke, uz uvažavanje svih ostalih hrvatskih stranaka. Potpisali smo sporazum sa sedam stranaka s hrvatskim predznakom s kojima želimo graditi strateški partnerski odnos prije, a naravno i poslije izbora, a jedan dio njihovih kandidata se nalazi na našim listama. HDZ BiH danas broji 24 000 članova, a uvjeren sam da će kroz razdoblje idućih pet ili šest mjeseci broj članova doseći brojku od 30. 000, jer je to jedan trend omasovljenja stožerne stranke Hrvata u BiH“, naglasio je dr. Čović.

U svom iscrpnom obraćanju mnoštvu nazočnih građana na tribini dr. Čović je objasnio važnost strateškog sporazuma s HDZ-om RH, te važnost razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice.

„Kada je u pitanju RH do kraja smo se uvezali s HDZ-om Hrvatske. Vjerujem da će u skorije vrijeme barem dva ili tri predstavnika HDZ-a Hrvatske dva puta doći u BiH i još jednom Hrvatima u BiH poslati vrlo jasnu poruku. Zbog otklanjanja nagađanja kako je Zagreb neopredijeljen ili ima drugačija promišljanja i stajališta od HDZ BiH, potpisali smo strateški sporazum s HDZ –om Hrvatske“, istaknuo je dr. Čović.

„Onaj tko želi bit predsjednik Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prije svega mora znati da će morati izmiriti obveze prema Sveučilištu u Mostaru, Hrvatskom narodnom kazalištu, te ostalim strateškim projektima od nacionalne važnosti. Duboko sam uvjeren da će kanal na hrvatskom jeziku biti uspostavljen i prije ustavnih promjena, jer su ispunjena sva zakonska rješenja koja to omogućavaju. Siguran sam da iduće izbore nećemo dočekati bez kanala na hrvatskom jeziku“, obrazložio je dr. Čović.

Dr. Čović je progovorio i o nerealnim obećanjima nekih stranaka, koja su se proteklih godina pokazala kao lažna.

Govoriti da ćemo mlade ljude uposliti, a ne razmišljati o ekonomiji je lažno obećanje. I danas možemo čuti one koji sebe nazivaju „plavom revolucijom“ kako će upravo oni otvoriti 100 000 novih radnih mjesta. Prije četiri godine su obećavali 250 000 radnih mjesta, 2002. godine su obećavali 500 000 radnih mjesta. A jasno je u kakvom pravcu idemo. Nema lažnih obećanja. Prije svega moramo urediti državu BiH po mjeri hrvatskog naroda, što znači prije svega promijeniti Ustav BiH“ dodao je dr. Čović.

Dr. Mladen Bošković, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH pozvao je sve Hrvate na jedinstvo, na okupljanje oko HDZ BiH, stožerne stranke Hrvata u BiH, te izlazak na predstojeće izbore u što većem broju.

„Jedni danas BiH vide kao unitarnu državu, drugi kao državu u državi, a sve na račun Hrvata u BiH. Trenutak je da se Hrvati iz BiH moraju probuditi iz sna i shvatiti da je 2010. godina presudna godina kada svi trebamo izaći na izbore i kada se svi trebaju okupiti oko stožerne stranke Hrvata u BiH HDZ BiH, koja jedina može biti predstavnik i predvodnik Hrvata kako je to bila u ratno vrijeme. Svojim izlaskom na izbore moramo pokazati kako je BiH država Hrvata u BiH istoj mjeri u kojoj je ona država i ostala dva naroda. Recite ne apstinenciji, ne neizlasku izbore, jer to je ono što neki očekuju od nas. Da se ne bi dogodilo da netko drugi odlučuje u ime hrvatskog naroda u BiH, da bismo odlučivali mi Hrvati, izađimo na izbore, dajte glas predstavnicima HDZ BiH koji će nas s punim pravom i dostojanstvom zastupati na svim razinama vlasti“, poručio je dr. Bošković.

Denis Lasić, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar i nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu HNŽ-a u svom se izlaganju dotaknuo svih važnih pitanja i problema s područja grada Mostara i HNŽ-a, te aktualne vlasti, koja je Županiju dovela u katastrofalno stanje.

„Prije četiri godine na vlast su došli neki koji su se dali potpuno u podaništvo bošnjačkih političkih elita, samo zato da bi oslabili najjaču političku stožernu stranku Hrvata da obnaša vlast. Zbog toga su danas nazočne posljedice koje danas osjećamo, a to su katastrofalan rad Vlade, katastrofalno stanje u MUP-u HNŽ-a, u Ministarstvu prosvjete, totalna nebriga za hrvatske medije, i za opstojnost kulture i hrvatskog jezika, kao i svega ostalog, a da se i ne govori o braniteljskoj populaciji, jer su oni potpuno zaboravljeni od strane Vlade HNŽ-a, te su ih ministri, koji djeluju u sastavu Vlade HNŽ-a, predali u ruke kojekakvih „sarajevskih komisija“ koji se igraju sa njihovom sudbinom. To su samo neki od razloga zašto se treba promijeniti aktualna vlast u HNŽ-u“, kazao je prof. Denis Lasić.

Prije održavanja javne tribine „Slušamo vas“, izaslanstvo HDZ BiH je položilo vijenac ispred spomenika poginulim braniteljima HVO-a, te razgovaralo s časnicima-ratnim zapovjednicima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Časnici i ratni zapovjednici, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata upoznali su dr. Čovića s aktualnom problematikom, te mu postavili mnoštvo pitanja.