Hrvatske stranke na izbore idu u dva politička bloka

Najveće političke stranke će, po svemu sudeći, na predstojećim izborima za državni i federalni Parlament nastupiti samostalno, uz eventualne sitne koalicijske istupe na područjima gdje su njihove stranke koje zastupaju pripadnike jednog naroda u manjini.

Posve je drukčija situacija s kandidatima za člana Predsjedništva ili pak predsjednika Republike Srpske. Na hrvatskoj političkoj sceni HDZ BiH samostalno izlazi na izbore, s tim da će se kandidati HKDU-a i HSP-a Herceg-Bosne naći na njihovim listama. Ova je stranka istaknula aktualnu predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto kao kandidata za hrvatskog člana bh. Predsjedništva. Istodobno, HDZ 1990 i HSP BiH odlučili su ići u koaliciju na državnoj razini i u Federaciji BiH, piše večernji list.

Također, ove će dvije stranke nastupiti u koaliciji i u pet županija, dok će u preostalih pet samostalno tražiti potporu birača. Kandidat za člana Predsjedništva BiH kojega je predložio HDZ 1990 je Martin Raguž, doznaje se nakon jučerašnjeg cjelodnevnog zasjedanja dviju stranaka. HSS-NHI će na svim razinama nastupiti samostalno, no neće imati svoga kandidata za člana bh. Predsjedništva. Unutar stranke su još uvijek neraščišćeni odnosi tko formalno zastupa stranku. Je li to predsjednica Ljiljana Lovrić koju su Predsjedništvo i Glavni odbor stranke smijenili i izbacili iz stranke, ili pak Ante Čolak koji je imenovan zamjenikom predsjednika.

Konačnu riječ o tome dat će Sud u Sarajevu te Izborno povjerenstvo, koji moraju razjasniti može li se predsjednicu smijeniti bez održavanja stranačkoga sabora. Narodna stranka Radom za boljitak također će samostalno krenuti u listopadske izbore. Na većinskoj bošnjačkoj političkoj sceni sve velike stranke - SDP, SDA, Stranka za BiH ili Savez za bolju budućnost - idu samostalno u izbore. Valja reći da među ovim strankama postoji neformalni dogovor da će Haris Silajdžić biti glavni kandidat za člana državnog Predsjedništva. Kao glavni protukandidat spominje se SDA-ovac Halid Genjac.

Uz to, SDP je već odlučio da će za hrvatskoga člana Predsjedništva kandidirati aktualnog člana kolektivnog šefa države Željka Komšića. Kako sada stvari stoje, za poslijeizbornu koaliciju najbliže stoje SDP i SDA, a nije daleko ni Savez za bolju budućnost. Stranka za BiH, koja je prijašnjih godina bila ključna za prevagu, mogla bi ove godine izgubiti tu poziciju. Istodobno, u Republici Srpskoj, kako se i očekivalo, oporba Dragan Čavić i Mladen Ivanić idu zajedno.

Tri stranke koje čine aktualnu vlast u RS-u dogovorile su se da predlože zajedničkog kandidata za dvije najznačajnije pozicije - predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Nakon sastanka predsjednika Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića, ipak nije potvrđeno tko će biti kandidati za te dvije dužnosti, iako je iz SNSD-a bilo najava da će to biti Milorad Dodik i Nebojša Radmanović.

 

Piše: Zoran Krešić/večernji list