Hrvati ipak imaju zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH – Borjanu Krišto

Njezini takmaci u utrci za Predsjedništvo Željko Komšić, Jerko Ivanković-Lijanović i Martin Raguž to svakako nisu. Komšić zbog općepoznatih razloga. Riječ je o političaru koji je zahvaljujući isključivo SDP-ovom bošnjačkom biračkom tijelu zasjeo u Predsjedništvo. Komšić to i ne krije. Jerko Ivanković-Lijanović nalazi se u sličnoj poziciji, no on za razliku od Komšića ima veoma male šanse u utrci. Treći takmac Martin Raguž iz HDZ-a 1990. jednostavno ima političko iskustvo ali nema stranku i sustav koji stoji iza njega.

Piše: Mišo Relota

Rezultati koje je postigao na prošlim izborima u općini Stolac su poražavajući za Raguža. Ispalo je da taj kandidat nema potporu ni u vlastitoj mjesnoj zajednici. Za jedinoga istinskog kandidata tako se nametnula  Borjana Krišto. Njezina kandidatura možda je iznenađenje za neupućene. No, Krišto u vlastitoj stranci izrazito visoko kotira. Upravo ta kandidatura imat će iznimno pozitivne posljedice za hrvatsku stranačku scenu. Prije svega Borjana Krišto iza sebe ima iznimno uspješan četverogodišnji mandat na mjestu predsjednice Federacije BiH. Bošnjačkim kolegama sklonima majorizaciji Hrvata jasno je davala do znanja tko je gazda.

Krišto je i političarka koja okuplja. Nije sklona bilo kakvim konfliktima i zakulisnim igrama. Konfliktima da, kada je u pitanju obrana nacionalnih interesa, ali ne i na hrvatskoj stranačkoj sceni, što se ne bi moglo reći za njezine muške kolege. Hrvatska politika upravo vapi za takvim političarima. Ta HDZ-ova kandidatkinja je i političarka nove generacije. Potpuno neopterećena avetima iz prošlosti, podjela na lijeve i desne, Bosance i Hercegovce. Umjesto ispraznih priča o ustašama i partizanima Krišto se, iako to nije u izravnoj nadležnosti Predsjedništva, okrenula životnim pitanjima: pravima radnika, socijalnoj pravdi, opstanku institucija s hrvatskim predznakom. Osim toga iza nje stoji najutjecajnija stranka kod Hrvata HDZ BiH, što nije beznačajno. 

I posljednje, ali ne najmanje važno – žene su u politici sve zastupljenije i sve moćnije. Počevši od susjedstva pa do ostalih europskih zemalja žene sve više preuzimaju primat.

Borjana Krišto je tako prva kandidatkinja u utrci za Predsjedništvo BiH na hrvatskoj političkoj sceni. Svi navedeni razlozi su čimbenik na koji će morati računati njezin jedini istinski takmac za poziciju hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Željko Komšić. Ukoliko ne dođe do rasipanja glasova na ostale kandidate, primjerice Martina Raguža i Jerku Lijanovića, Borjan Krišto ima dobre izglede u utrci za izrazito brojnim SDP-ovim bošnjačkim biračkim tijelom koje će i ovaj put čvrsto stati iza Komšića. Kada manje hrvatske stranke nisu htjele podržati HDZ-ovu kandidatkinju, to će umjesto njih učiniti hrvatsko biračko tijelo u BiH.