HDZ BIH: najjači kandidati na izbornim listama

Čović je rekao da je HDZBiH na liste stavio svoje najjače kandidate, a kao posebno osvježenje je istaknuo veliki broj mladih na kandidatskim listama, koji se kreće do 50 posto u nekim sredinama. Također je ovaj put poseban prioritet dat ženama.

Ono što je novina u HDZBiH, istaknuo je on, jeste to da u ovoj stranci vjeruju da mogu da na tragu nuđenja političkih rješenja dati jedno novo lice BiH.

Izborni cilj stranke je osvojiti 130.000 glasova. Iako HDZBiH na svim razinama samostalno izlazi na izbore, Čović računa na podršku još sedam stranaka kandidatkinji HDZBiH za Predsjedništvo BiH. To bi trebalo biti dovoljno da se bez HDZBiH ne može napraviti vlast u BiH.

Čović vjeruje da će Krišto, aktualna predsjednica Federacije BiH, dobiti bar 20 posto više glasova od stranke, što bi trebalo omogućiti da ova stranka nakon četiri godine ponovo ima člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. 

Osim toga, Čović za HDZ BiH očekuje i položaj predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ako stranka bude imala ove rezultate iza sebe, uključujući člana Predsjedništva BiH, Čović je siguran da će se napraviti ogroman iskorak u odnosu na sadašnju poziciju.

- To će nam dati kapacitet da ćemo moći na takav način raditi. Bez toga je teško preuzimati obavezu. Mi smo ponudili jedan krajnje evropski, krajnje moderan gospodarski program za BiH. On će doći na dnevni red onda kada sjednemo u zastupničke i ministarske klupe, rekao je Čović.

Međutim, ocijenio je da se ne može raditi na gospodarskom oporavku s ovakvim Ustavom BiH. Zato je Čović najavio da će HDZBiH učiniti sve da se odmah nakon izbora uspostavi vlast na državnoj razini kako bi se okrenuli reformi Ustava BiH.

(Fena)