Fra Mirko Filipović: Josipoviću, nećeš u moj samostan

Za danas je bio planiran Josipovićev posjet drevnom, u ratu srušenom samostanu u Plehanu, na kojemu je trebao biti organiziran i sastanak s liderima hrvatskih političkih stranaka. Međutim, protokol s Plehana “preselio” se u Derventu. Zašto je otkazao dogovoreno gostoprimstvo, pitali smo fra Mirka.

- Otkazao sam gostoprimstvo jer sam naposljetku, tek u trećem razgovoru, saznao da će predsjednik položiti vijenac i u Sijekovcu, na stratištu srpskih civila, a pouzdano znamo da se tamo kao civilne žrtve prikazuju vojne žrtve - kaže fra Mirko Filipović. Fra Mirko veli da mu je protokol Josipovićeva posjeta BiH “prezentiran u dozama”.

Posjetio me Josipovićev izaslanik i pitao mogu li primiti predsjednika, u prolazu, na povratku iz Sarajeva. To sam rado prihvatio, primio sam ga i u predizbornoj kampanji. Potom, dva-tri dana poslije, stiglo je izaslanstvo iz protokola i tražilo da se u samostanu organizira sastanak s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka.

U korist srpskih mitova

Pitali su mogu li im organizirati i ručak. I na to sam pristao iako objektivno za to nemam adekvatne uvjete. Treći put su stigli s konačnim prijedlogom, da na Plehanu polože vijenac ispred porušene crkve, dodajući da će položiti vijenac i u crkvi u Sijekovcu. A to je već visoko, osjetljivo političko pitanje - prepričava nam gvardijan tijek dogovaranja posjeta.

- Događanja u Sijekovcu nisu sudski istražena, ima previše kontroverzi. Govori se i da je rat u BiH počeo napadom na Sijekovac. Cijela Posavina za Hrvate je kao Vukovar. Ja sam predsjednikovu savjetniku pojasnio da je polaganje vijenca u Sijekovcu isto kao da ode položiti vijenac stradalim Srbima u Vukovaru. Međutim, oni su se oglušili na moje sugestije i jedino što mi je preostalo je da iz tog iziđem. Hrvatski predsjednik ima pravo voditi hrvatsku politiku kako on želi, a ja kao slobodan građanin imam pravo odlučiti da u tomu ne želim sudjelovati.

Ne želim da se Plehan veže uz ovaj posjet koji će izazvati kontroverze. Iz ovog njegova posjeta Sijekovcu, poznajući srpsku mitologiju, već sada mi je jasno kakve će sve imati konotacije i tumačenja u budućnosti - kaže fra Mirko Filipović.

Nakon vijesti da je plehanski gvardijan otkazao gostoprimstvo Josipoviću, pitali smo velečasnog Filipa Mršića iz župe Svetog Juraja mučenika u Derventi, hoće li se dogovoreni sastanak u njegovoj župi održati, a on nam je potvrdio da će sve biti kako je i planirano.

slobodna dalmacija