FOTO  U Mostaru obilježena jubilarna 20. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH Mostar

HDZ BiH, Denis Lasić, Rade Bošnjak, Dragan Čović

Posebni gosti na Svečanoj akademiji Gradskog odbora HDZ BiH Mostar bili su: Ivan Šuker, potpredsjednik HDZ Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija u Vladi RH, koji se u ime predsjedniceHDZ Hrvatske i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor obratio nazočnima kao i direktorica Zaklade Konrad Adenauer u BiH Sabine Wolkner.

Ivan Šuker, potpredsjednik HDZ Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija u Vladi RH se u ime predsjedniceHDZ Hrvatske i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor obratio nazočnima. On je u svom govoru kazao: „Prenosim vam čestitke od predsjednice HDZ Hrvatske i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. Za 20 godina će se kao o povijesnom trenutku govoriti o sporazumu koji su neki dan u Zagrebu potpisali Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović - sporazumu između HDZ BiH i HDZ Hrvatske. To je sporazum koji nas upućuje na novo vrijeme, na jedan drugačiji odnos između Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH. Taj sporazum vrlo jasno govori o jedinstvu hrvatskog naroda. Hrvati BiH imaju povijesnu priliku - predstojeće Opće izbore u BiH i novi Ustav.

Vrijeme je da se Hrvati ponovno okupe oko svoje stožerne stranke u BiH - a to je HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) BiH. BiH mora u potpunosti biti integrirana u euroatlantske integracije. U ime HDZ Hrvatske zahvaljujem dr. Draganu Čoviću na reakciji na dogovor oko ustavnih promjena u RH. Po prvi puta su Hrvati izvan Hrvatske dobili ustavnu garanciju da će biti u Hrvatskom saboru i po prvi put su dobili garancije da neće biti moneta za potkusurivanje u političkim prepucavanjima u RH. To je najveća vrijednost. Ovaj sporazum između HDZ Hrvatske i HDZ BiH nudi nešto drugo, nešto novo - jedan drugačiji način pomoći Hrvatima u BiH. Ovaj sporazum daje garanciju da će HDZ Hrvatske i HDZ BIH - dvije najjače hrvatske političke stranke u RH i BiH o tome raditi u budućnosti. Hrvatima u BiH u budućnosti ne treba karitativna pomoć, njima trebaju konkretni projekti jer oni sa svojom pameću i radinošću mogu to iznimno kvalitetno iskoristiti. Mi smo uz vas.   

Direktorica Zaklade Konrad Adenauer u BiH Sabine Wolkner je u svom obraćanju istaknula: „20 godina postojanja HDZ BiH ogroman je korak u vašoj povijesti i to dokazuje da je HDZ BiH čvrsto ukorijenjena sa svojom tradicijom u hrvatskom narodu u BiH. 20 godina postojanja također pokazuje kako raspolažete ogromnim iskustvom pomoću kojega možete dati konstruktivan doprinos političkoj svakodnevnici BiH. Upravo su konstruktivne snage one snage koje vaša zemlja treba toliko neophodno i koje trebaju oblikovati budućnost BiH. Vrata EU su širom otvorena za BiH. Potpuno sam sigurna kako je HDZ BiH ona snaga koja će se i dalje na jedan stvaralački i konstruktivan način truditi za razvoj BiH i na njenom približavanju u euroatlantske integracije.FondacijaKonrad Adenauer će vam i dalje stajati na raspolaganju te da će vam biti blizak partner kojem ćete se moći obratiti sa puno povjerenja i koji će vas i dalje podupirati u vašem radu i u približavanju BiH u euroatlantske integracije".    Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u svom obraćanju je poručio: „HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH. Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH", istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović te dodao kako BiH mora žurno, najkasnije šest mjeseci iza nakon Općih izbora, dobiti novi Ustav. „Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava - BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Stabilnost BiH mora biti strateški interes europske Hrvatske, odnosno da se kroz novi Ustav konačno osigura istinska ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te da svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države", istaknuo je u svom obraćanju predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović. Potpisivanje sporazuma između HDZ BiH i HDZ Hrvatske ocijenio je "posebnim danom za HDZ BiH", koji je usporedio s osnivanjem stranke prije 20 godina.  "Iako je naizgled kratak i skroman, ovim smo sporazumom otvorili novu stranicu za Hrvate u BiH, posebno zbog izbora. Vjerujemo da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti predstojeće Opće izbore ", rekao je dr. Čović.