FOTO  Održana Programska konvencija koalicije HDZ 1990 - HSPBiH

Program Koalicije predstavili su predsjednici HDZ-a 1990 i HSP-a BiH Božo Ljubić i Zvonko Jurišić, te kandidat Koalicije za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž.

Govornici su izrazili važnost predstojećih izbora i onoga što slijedi nakon njih, a to će kako su kazali biti vrijeme u kojemu će Bosna i Hercegovina dobiti svoj novi ustav, demokratski, narodni ustav, koji će odgovarati svakom narodu, pojedincu, i svakom građaninu.

Također, u govorima je istaknuto kako BiH treba biti federalna, decentralizirana država.

"Zalažemo se za federalnu BiH, decentraliziranu s više multietničkih federalnih jedinica od kojih će jedna ili više njih imati hrvatsku većinu", istaknuo je u svom govoru Ljubić.
Bitan segment izbornog programa jeste i gospodarstvo, a to znači da BiH mora imati gospodarstvo koje će biti samoodrživo.

staknuta i je i revizija privatizacije kroz ratno i poratno vrijeme, te borba protiv korupcije koja je, kako su kazali, mjesto zla i mjesto iz kojeg proističu svi drugi oblici kriminala.

"Korupciju iskorijeniti iz političke sfere najprije. Iz političkih stranaka. Zatim iz svih ostalih sfera, a najvažnije i ujedno najteže iz svijesti, iz sustava vrijednosti", poručio je Ljubić.

Nadalje, u programu važno mjesto zauzima obrazovni sustav, što kvalitetnije obrazovanje koje će pružiti znanje i vještine novim, mladim generacijama koje bi mogle stupiti na tržište rada i nositi se s konkurencijom europskih i svjetskih zemalja, kako bi mogli stvarati bolji život, sebi, svojim obiteljima, ali i cijeloj državi.

Jurišić je u svom govoru istaknuo kako branitelji i invalidi domovinskog rata moraju biti prioritet.

"Oni koji su branili svoj narod i svoju domovinu zaslužuju biti ponosni pred svojom djecom, u svojoj obitelji i u svom okruženju...Dostojanstvo je braniteljima jednako važno kao i pravo na normalan život. Moje opredjeljenje da se očekivanja branitelja moraju ispuniti je snažno i nedvojbeno“, poručio je Jurišić.

Tijekom govora Jurišić je naveo kako je HDZ BiH glavi krivac za ustavno pravni položaj Hrvata u BiH, za ustavno ponižavanje Hrvata BiH i dijaspore u Ustavu RH, za ovakvu gospodarsku sliku, socijalno stanje, kulturnu obezvrijeđenost i medijsko poniženje.

U svom govoru Ljubić se osvrnuo na nedavno otvaranje Političke akademije HDZ-a BiH odnosno otvaranje nove zgrade tj. Doma HDZ-a BiH u Mostaru uz sudjelovanje brojnih uglednika.

"Je li se netko od ovih 'uglednika' zapitao odakle Stranci danas u vremenu krize 4 milijuna maraka, koliko po mojoj procjeni može iznositi kupnja, nadogradnja i opremanje ove četverokatnice?", kazao je Ljubić ističući kako ne tvrdi ništa već da se pita kako je to moguće.

S današnje programske konvencije HDZ 1990-HSP BiH poručeno je biračima da svoj glas daju onom tko je vjerodostojno zastupao stajališta i onom tko to može neopterećen interesima ili ucjenama.

(Fena)