Draženka Gagro: Pijemo li hercegovačko ili makedonsko vino?

...za Skupštinu Hercegovačko-neretva

nske županije na predstojećim listopadskim izborima u BiH. Bez imalo premisli ova mlada djevojka odlučila se dati intervju za Dnevni list.

Kako se jedna mlada djevojka poput Vas odlučila za ulazak u političke vode, odnosno je li postojao neki određen razlog ili se jednostavno dogodilo?

Hrvatskoj stranci prava pristupila sam prije 8 godina i od tada aktivno djelujem u radu Hrvatske Stranke Prava. Već četiri godine obnašam funkciju predsjednice mladeži HSP podružnice Čitluk i time se svakako ponosim. Na uključenje u politiku potaknula me loša situacija u društvu i želja da doprinesem razvoju svog grada i države. Već u srednjoškolskim danima sam se upoznala s učenjem dr. Ante Starčevića i pravaškom idejom u kojoj sam prepoznala i svoj smisao bavljenja politikom, pa je učlanjenje u HSP bio jedini mogući izbor. I evo, sada sam kandidat na listi za Skupštinu Hercegovačko - neretvanske županije.

Znači pravaštvo od malih nogu je odlučilo…

Jednim dobrim dijelom, ali isto tako moram reći kako sam tijekom studija agronomije sve više primjećivala u kakvom se stanju nalazi poljoprivreda u BiH. Unutar ukupne ekonomije i gospodarstva i nakon mnogo godina po okončanju rata, poljoprivreda BiH je i dalje ostala opterećena brojnim problemima i još ne pokazuje jasnu viziju vlastitog društvenog razvoja, pa me i to ponukalo da se kroz politički angažman pokušam izboriti za bolje stanje u poljoprivednom sektoru u ovoj našoj hercegovačkoj kotlini.

Koji su, po Vašem mišljenju, najveći problemi u današnjoj poljoprivredi ovdje u Hercegovini?

Postoji niz problema, a kao najvažnije istaknula bih nezaštićenost domaćih proizvođača i nekontroliranost uvoza, te s druge strane to što država ne izdvaja dovoljno novčanih sredstava za poticaje u poljoprivedi. Osvrnuti ću se ovom prilikom na lokalnu razinu budući da dolazim iz općine Čitluk, pa ne mogu ne spomenuti jedan od najvažnijih problema u ovoj općini, problema koji zabrinjava većinu vinogradara. Vinogradari se nalaze u bezizlaznoj situaciji jer ne mogu prodati grožđe na domaćem tržištu.

Do ove situacije je došlo jer naše mnogobrojne vinarije nekontrolirano uvoze grožđe iz Makedonije, a moguće i nekih drugih zemalja, što je za mene nedopustivo s obzirom na velike količine grožđa koje se proizvedu ovdje kod nas.

Što bi država trebala poraditi po tom pitanju, kakve korake poduzeti, odnosno kako bi se trebalo postaviti?

Moramo puno raditi na pronalaženju novih tržišta. Bosna i Hercegovina hitno treba velikog igrača koji će pronaći tržišta za bh. proizvode. Umjesto toga, mi danas imamo velike uvoznike, a ne izvoznike. Također, želim istaknuti da nama ne treba netko iz Europe ili Amerike da bi nam donio promjene ili pokrenuo nešto, jer vjerujem da imamo mlade, školovane i sposobne ljude koji ovoj zemlji mogu donijeti bolje sutra. Samo im trebamo dati priliku da pokažu svoje znanje, volju i ideje.

L. Klepić/Dnevni list