SDP neće nikada biti u vlasti u BiH dok vodi ovakvu politiku u BiH

HDZ BiH, HDZ BiH
U izaslanstvu HDZ BiH predvođeno predsjednikom prof.dr. Draganom Čovićem bili su: Mato Franjičević nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, dr. Jozo Bagarić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Stipe Pelivan, nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu Herceg-bosanske županije koji su se na skupu obratili velikom broju nazočnih Kuprešaka. Na javnom skupu nazočio je i Branko Ivković, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Hercegbosanske županije, kandidati HDZ BiH sa svih lista iz izborne jedinice Hercegbosanske županije, članovi Predsjedništva HDZ BiH, te svi ostali dužnosnici središnjih tijela HDZ BiH.

Prof. dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH u svom iscrpnom govoru je prije svega objasnio značaj i ulogu općine Kupres za hrvatski narod. „Kupres i sve okolna mjesta koja pripadaju Kupresu strateški su interes hrvatskog naroda i HDZ BiH i u iduće četiri godine, kao i dosad podupirat ćemo razvoj Kupresa“, kazao je dr. Čović. Prof. dr Čović je obrazložio zašto je Borjana Krišto pravi izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te je istaknuo kako je prevažno imati hrvatsku članicu Predsjedništva BiH. „Buduća članica Predsjedništva BiH Borjana Krišto je osoba koja prije svega do kraja pravična osoba, stroga i sve ono što radi, radi u zakonima ovozemaljskih i Božjih zakona, jer je prije svega vjernica katolkinja. Gospođa Krišto ima karakter i razvijenu nacionalnu svijest, veliko iskustvo i znanje. To je osoba koja je vođena čovjekom i naukom katoličke vjere da stalno služi hrvatskom narodu. To je osoba koja se neće slomiti pod bilo kakvim diktaturama, što je i dokazala u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri. Zbog toga smo i uvjereni da će Borjana Krišto osvojiti i više od planiranih 130. 000 glasova hrvatskog naroda“, kazao je dr. Čović i dodao kako će hrvatski narod kroz hrvatsku članicu Predsjedništva BiH imati mogućnost kandidirati Hrvata na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prof. dr. Dragan Čović obrazložio je kako danas djeluje HDZ BiH moderna i najorganiziranije stranka u BiH, te se posebno dotaknuo potpore udruga, generala i zapovjednika Domovinskog rata. „Uspjeli smo do kraja oživjeti našu Mladež i našu Zajednicu žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača. Posebna pohvala za sve one koji su u proteklih mjesec ili dva dana zatražili zajedničke sastanke i danas možemo reći kako su apsolutno sve braniteljske udruge poslale vrlo jasnu poruku kako stoje uz hrvatsku stožernu stranku – HDZ BiH, stoje uz Borjanu Krišto, kandidatkinju HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i žele biti dio politike HDZ BiH, u mjeri da prakticiraju tu politiku. Svakog dana sve veći broj različitih udruga daje potporu našoj stožernoj stranci i zbog toga imamo dimenziju pokreta, kao i devedesete godine“, kazao je dr. Čović.

Prof dr. Čović osvrnuo se i na one koji govore kako se kroz stvaranje federalne jedinice želi srušiti BiH. „Danas neki govore kako zagovarajući hrvatsku federalnu jedinicu dijelimo BiH. Hrvati svojom federalnom jedinicom žele biti jednakopravan narod s ostala dva naroda u BiH. Time ne rušimo, nego gradimo BiH“, odlučno je poručio dr. Čović. Prof.dr. Čović obrazložio je kako HDZ BiH vidi ustroj BiH u idućem razdoblju kroz četiri federalne jedinice. „Želimo modernu organiziranu BiH s tri razine vlasti. Ono što je HDZ BiH predložio jeste da se BiH organizira kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti, sa sjedištima u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Sarajevu, s tim da Sarajevo bude uređen kao distrikt. Vjerujemo kako ćemo kroz hrvatsku federalnu jedinicu povezati teritorije BiH gdje žive Hrvati (diskontinuitet teritorija), a koje smo definirali u Kreševskoj deklaraciji i Prudu“, istaknuo je dr. Čović i ponovio kako je prevažno da što veći broj Hrvata iziđe na predstojeće izbore.

Prof dr. Čović na skupu je progovorio i o mogućnostima stvaranja Nove alijanse predvođeno SDP. „Gospodin Lagumdžija je već počeo špekulirati o tome kako SDP u pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. SDP neće nikada biti u vlasti u BiH dok vodi ovakvu politiku u BiH. BiH ne može preživjeti kao građanska država, ne uvažavajući nacionalne interese sva tri naroda“ poručio je dr. Čović..

Stipo Pelivan, nositelj liste HDZ BiH za Skupštinu županije Herceg-bosanske osvrnuo se na katastrofalno stanje u Županiji. „Svjedoci smo kako od strane političkih opcija koje su na vlasti zadnje četiri godine nisu povlačeni pravi potezi. 220 milijuna KM je potrošeno u ove četiri godine. To je ista svota novca koju su potrošile sve županijske vlade HDZ BiH od 1996 do 2006. godine. Ništa nabolje nije učinjeno. Naprotiv stanje je gore nego što je bilo. Nesnalaženje aktualne vlasti je ovu Županiju dovelo u svakom smislu do propasti i nazadovanja i najnižu točku anarhije. Takvo katastrofalno stanje se mora promijeniti. Pred nama je prigoda i moramo je iskoristiti“, kazao je Pelivan.

Dr. Jozo Bagarić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u svom obraćanju spomenuo je neravnopravnu raspodjelu prihoda u županijama. „Sve hrvatske županije i hrvatske općine moraju ravnopravno sudjelovati u raspodjeli prihoda u Federaciji BiH. Sigurno ćemo se boriti da nam projekti s ovog prostora i u federalnom proračunu i u Razvojnoj banci nađu svoje mjesto, jer samo novi projekti mogu osigurati nova radna mjesta, posebno za naše mlade. To će spriječiti odljev ljudi s tih prostora“, istaknuo je Bagarić i napomenuo kako Kupres ima sve potrebne kapacitete i potencijale.

Mato Franjičević, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH „Na predstojećim izborima možemo izabrati one koji kažu kako nisu imali sredstava osigurati zdravstveno osiguranje za razvojačene branitelje u našoj Županiji, ali su imali sredstava kupiti na desetke novih vozila. Možemo izabrati one koji nisu imali sredstava usprkos PDV za javne investicije, jer se ništa nije uradilo na ovim prostorima u tom pogledu. Možemo izabrati one koji nemaju novaca pošteno platiti svoje radnike, a imaju novce za platiti glasove. No njih možemo birati ako nam je svejedno. Ali, možemo i siguran sam da ćemo izabrati HDZ BiH - stranku koja nas je povela od onog trenutka kada ju je osnovao dr. Franjo Tuđman do danas, koja nas je okupila i organizirala tako da smo postali politički i vojni faktor. Možemo i izabrat ćemo HDZ BiH“ poručio je Franjičević. Kao domaćin skupu se obratio dr. Ivica Čičak, kandidat HDZ BiH iz Kupresa na listi za Skupštinu Herceg-bosanske županije i naglasio činjenicu kako će se uz pomoć predstavnika HDZ BiH na svim razinama vlasti, ostvariti pozitivni rezultati značajni za razvoj Kupresa i kupreške visoravni u cjelini, te je pozvao sve Kuprešake da izađu na predstojeće izbore.

Javnom predizbornom skupu HDZ BiH u Kupresu odazvao se iznimno veliki broj Kuprešaka.Da bi atmosfera bila još bolja, uz kandidate koji su se obratili u prepunoj dvorani u glazbenom dijelu nastupili su grupa Feminem, Mate Bulić i Ivan Mikulić. Na kraju skupa svi kandidati su zajedno s mnogobrojnim žiteljima Kupresa zapjevali pjesmu „Snaga kojoj vjerujem“, koja je himna kampanje HDZ BiH za predstojeće opće izbore.