Dr. Diana Zelenika i njen stručni tim predstavili segment obrazovanja svog predizbornog programa

obrazovanju…sve su to segmenti predizbornog programa za obrazovanje ŽO HDZ1990, na čelu sa dr. Dianom Zelenika.  Obrazovanje je temelj društva i tkogod želi kontrolirati i degradirati društvo i zajednicu, prvi mu je korak da degradira obrazovanje. Danas je prvi dan škole. Tim povodom GO Mostar HDZ1990, na čelu sa Dianom Zelenika, nositeljicom županijske liste, predstavio je programski segment obrazovanja, te obznanio na kojim će se temama iz ove domene raditi nakon 03.10., kako bi se obrazovanje diglo na razinu kakvu učenici, studenti, nastavnici, profesori, a i roditelji zaslužuju.

Kad se radi o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, jedna od glavnih odredaba je normativno i zakonsko osiguravanje stručnih, a ne politički obojenih školskih odbora. Primjerice u Mostaru, imenovanja u školskim odborima su odrađena kriterijima političke podobnosti, a ne stručnosti. To dovodi do slučajeva da početkom svake školske godine prednost pri zapošljavanju imaju rodbina i prijatelji stranačkih dužnosnika, bez obzira na staž, položeni stručni ispit i nastavno znanje. Dovoljno je ove godine vidjeti rezultate natječaja, osobito onih na neodređeno vrijeme, gdje se redom primalo rodbinu i zetove visokih stranačkih dužnosnika stranke koja ima vlast u gradu Mostaru.

„Neophodno je udaljiti politiku od obrazovanja, te krenuti konačno govoriti o obrazovnoj politici, kako se to radi u svakoj iole uređenoj zemlji. Jedino na taj način moći ćemo razgovarati standardima obrazovanja, o čemu govorimo, a ne o uvjetima obrazovanja“ prigodom predstavljanja izjavila je dr. Diana Zelenika.

Mora se zakonski osigurati prosjek obrazovnih standardna, ispod kojih nijedna obrazovna ustanova ne smije ići. Također, normativno se definiraju kazne općinskim strukturama za nepoštivanje istih. Tako, primjerice, Mostar sebi neće smjeti dopustiti da jedan učenik, a kamoli jedna škola poput Treće osnovne, nastavnu ima učionicama koje prokišnjavaju, ispod antena kablovskog operatera, bez uređenog pješačkog prijelaza, bez igrališta, bez dvorane i sunca zaklonjenog od strane tržnog centra.

„Prije više od stotinu godina jedna žena, Marija Terezija je otvorila školu u Mostaru. Naredila je da sva djeca do 13 godine života moraju ići u školu. U trećem tisućljeću, zaslugom naših gradskih moćnika Mostar je vraćen u predterezijansko doba, jer te škole više nema. Ona će od hrama znanja postati hram gradske oligarhije“ izjavila je voditeljica pododbora za obrazovanje gđa Marija Hajrović.

Kao još jedan od bitnijih primjera nepostojanja minimuma obrazovnih standarda izdvojen je nepostojanje obrazovnih isprava i poteškoće u dobivanju istih. Tako, primjerice, učenici prvih razreda osnovnih škola nemaju nikakav službeni dokument o završenom razredu, a pre-često maturanti nakon završene srednje škole, osobito kad se radi o stručnim školama, moraju čekati na diplome i po godinu dana.

Po pitanju sindikalne borbe za prava prosvjetnih djelatnika, plan predviđa profesionalizaciju uloge predsjednika udruge sindikata, u cilju onemogućavanja sprege istih sa vladajućim strukturama. Na ovaj način bi se onemogućilo korištenje sindikalnih organizacija u političke, stranačke, ali i osobne svrhe.

U programu je definiran plan usklađivanja obrazovnog sustava u skladu sa potrebama tržišta. Naglašeno je da deficitarna zanimanja na tržištu, poput zidara, keramičara, vodoinstalatera i sl. moraju biti zastupljena u stručnim srednjim školama.

Kad se radi o visokom obrazovanju, naglašeno je da će se podržati nacrt zakona o visokom obrazovanju. Svako neargumentirano protivljenje, osobito izbjegavanjem javne rasprave o tome dovodi do korupcije na Sveučilištu, izdavanja diploma stranačkim dužnosnicima bez položenog ispita, upisivanje ocjena bez polaganja ispita djeci stranačkih dužnosnika, profesori i predavači sa VŠS koji drže nastavu na fakultetu, itd.,

Sveučilište u Mostaru mora biti statusni primjer visokoškolske ustanove ne samo u BiH, nego u Europi. Javnost, osobito akademska, mora otvoreno i glasno progovoriti protiv političkog djelovanja i organiziranja na Sveučilištu i svim srodnim institucijama. To se protivi zakonu i tome se mora stati u kraj.

Programski segment obrazovanja je drugi značajniji segment predizbornog programa dr. Diane Zelenika i njenog stručnog tima. Već je objavljen segment urbanizma i komunalne infrastrukture koji je dobio velik broj pozitivnih odgovora, ali i sugestija građana. Nakon obrazovanja, slijedi segment gospodarskog razvoja, koji će biti prezentiran sredinom tjedna.