Dobar ustroj BiH su tri federalne jedinice

S obzirom na to da se približava dan održavanja općih izbora u BiH, stječe se dojam kako su sve druge aktivnosti stavljene u drugi plan. Međutim, život teče dalje, a odnedavno su bile aktualne najave poskupljenja životnih namirnica! Vlade Federacije BiH i Republike Srpske najavile su poduzimanje mjera. Iako sa značajno manjim ovlastima i na državnoj razini, ističe zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac, moguće je povući poteze kako se ne bi otežalo ionako teško stanje građana.

Je li pozornost prema izborima zaustavila životne teme?

Izborna kampanja je u punom zamahu i logično je očekivati pojačan interes javnosti. Ali, životni problemi ostaju i naravno treba i njih rješavati u domenu svojih mogućnosti. Iako ima naznaka kako bi veliki svjetski proizvodači pšenice, zbog elementarnih nepogoda, mogli podići cijene pšenice, ili pak privremeno zabraniti izvoz, ipak ne vjerujem da će doći do drastičnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

U slučaju poskupljenja, kako se suprotstaviti tome, postoje li mehanizmi zaštite potrošača?


Mehanizmi zaštite postoje. Vijeće ministara BiH i entitetske vlade mogu donijeti takve odluke da se zadrži sadašnja cijena hrane i energenata, pa čak i komunalija, a na taj način bi se spriječilo pogoršanje ionako lošeg životnog standarda u BiH. Osim odluka vlada na svim razinama vlasti, u BiH postoje mnoge udruge za zaštitu potrošača. Otežavajuća okolnost je komplicirani ustroj države, koji usložnjava suradnju i koordinaciju između spomenutih udruga za zaštitu potrošača.

Jedemo li zdravu hranu u BiH?

Mislim da je prava adresa za ovo pitanje Agencija za sigurnost hrane BiH, ali ću pokušati odgovoriti u kratkim crtama. Jedini relevantan pokazatelj o kakvoći hrane je analiza akreditiranih laboratorija i na temelju tih analiza može se govoriti o stupnju sigurnosti hrane koja se nalazi na našem tržištu. Što se tiče zdrave hrane, onda to može biti adut ovog prostora. Svi pokazatelji kvalitete tla, zraka i vode dokazuju kako je BiH optimalno mjesto za proizvodnju zdrave hrane.

U posljednje vrijeme se pojavila paralelna struktura u vođenju Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH? Kako riješiti ovaj problem u ovo predizborno vrijeme?


Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa definirano je kao institucija koja u okviru svojih nadležnosti ima i oblast vanjskotrgovinske i carinske politike te se stoga smatramo odgovornim za reagiranje na svaku uočenu nepravilnost i u radu VTK. Kao nadležno ministarstvo za provedbu Zakona o vanjskotrgovinskoj komori informirali smo Vijeće ministara BiH koje je nakon razmatranja informacije o stanju u VTK donijelo zaključke kojim je obvezalo MVTiEO da formira radnu skupinu s ciljem utvrđivanja trenutačnog stanja u VTK. Nakon što radna skupina načini izvješće, moći ćemo konkretnije reagirati.

Kako komentirate kampanju za izbor člana Predsjedništva BiH, poglavito iz reda hrvatskog naroda?


BiH je po mnogome čemu jedinstvena država u svijetu. Ako su Hrvati konstitutivan narod, a po Ustavu jesu, onda člana Predsjedništva, iz reda hrvatskog naroda, trebaju birati Hrvati. Ne smije se više nikada dogoditi da člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira drugi narod. Željko Komšić jeste član Predsjedništva, ali on predstavlja svoje birače, a to svakako nisu Hrvati. Stoga, bh. Hrvati trebaju izabrati svog predstavnika koji će u idućem mandatu imati legalitet i legitimitet hrvatskog naroda.

Kojem kandidatu dajete najveće šanse da bude član Predsjedništva BiH?

Vjerujem da smo svjesni u kakvoj se situaciji nalazi BiH, a i hrvatski narod u njoj. Stoga bismo trebali na predstojećim izborima podržati jedinog istinskog kandidata, koji će predstavljati volju hrvatskog naroda, a dolazi iz najjače hrvatske stranke u BiH. Kada gđa Borjana Krišto postane član Predsjedništva, hrvatski narod će u potpunosti konzumirati sva prava koja proizlaze iz ovlasti i nadležnosti člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Hoće li rezultati izbora ubrzati ustavne promjene u BiH?

Dosadašnji ustroj države pokazao se kao skup, neučinkovit, ekonomski neisplativ s mogućnošću preglasavanja, majorizacije i stavljanja jednog konstitutivnog naroda u podređeni položaj. Novim ustavom bit će omogućene temeljite promjene u BiH, kako u pogledu teritorijalnog ustroja zemlje, tako i u poboljšanju efikasnosti institucija vlasti.

Uvjeren sam da će se, nedugo nakon izbora i konstituiranja vlasti, pristupiti temeljitim razgovorima i pregovorima o sasvim novom ustavu BiH.

Kakav je, prema Vašemu mišljenju, optimalan budući ustroj BiH?


Optimalno rješenje za novi ustroj BiH je federalni koncept prema kojemu bi BiH bila ustrojena od četiri federalne jedinice, i to: tri federalne jedinice sa sjedištima u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli i distrikta Sarajevo, kao glavnoga grada BiH. Najmanje jedna od tih federalnih jedinica bi trebala biti s hrvatskom većinom. Prava konstitutivnih naroda na razini države moraju biti osigurana kroz principe pariteta i rotacije.

Samo na ovakav način BiH može ubrzati, kako gospodarski rast, tako i ubrzani prijam u euroatlantske integracije, te postati punopravan član europske obitelji.

Što mislite kakav će biti ishod na predstojećim općim izborima?

HDZ BiH je stožerna stranka Hrvata u BiH, koja u ovom trenutku ima više od 25.000 članova. Samo u posljednjih pola godine HDZ-u BiH je pristupilo više od 5000 članova, i to mahom mladih i obrazovanih osoba. Strateške sporazume s HDZ-om BiH potpisalo je osam stranaka s hrvatskim predznakom, koje imaju iste programske ciljeve kao i mi. Tako da je u ovom trenutku sasvim izvjesno da će HDZ BiH sa svojim strateškim partnerima ostvariti izuzetno dobre rezultate na predstojećim izborima. Slobodan sam reći da je HDZ BiH ne samo najjača i najrespektabilnija stranka među Hrvatima BiH, nego i najbolje organizirana stranka u BiH. Vjerujem da će i drugi politički prvaci iz stranaka s hrvatskim predznakom uvidjeti koliko je važna zajednička strategija oko budućih kompleksnih pregovora vezanih uz ustroj BiH. Dr. Dragan Čović je u više navrata, tijekom izborne kampanje, pozvao sve hrvatske stranke na zajednički nastup i suradnju nakon izbora, a sve radi što boljeg i snažnijeg zastupanja hrvatskog naroda u BiH.

izvor: večernji list