Dijana Zelenika nosi listu za HNŽ, Boras za federalni Parlament

...na federalnoj i državnoj listi, ova stranka samostalno nastupiti u pet županija i to u HNŽ-u, ZHŽ-u, HBŽ-u, Posavskoj županiji te USŽ-u.
Iz ove podjele je vidljivo kako su najutjecajniji kadrovi unutar stranke dobili i najbolje pozicije na državnim i federalnim listama, dok je situacija u županijama prilično očekivana, jer se, kao i na proteklim izborima, uglavnom radi o poznatim dužnosnicima.
Podjela


Kada se govori o podjeli kandidatskih funkcija na državnoj i federalnoj razini vlasti, jasno je kako će HDZ 1990., iako je u koaliciji s HSP-om BiH, imati više zajamčenih mjesta za pojedine izborne jedinice, kako za državni, tako i za federalni Parlament. Državnu listu za jedinicu 2 (HNŽ - ZHŽ) očekivano predvodi predsjednik stranke Božo Ljubić, dok će u jedinici broj 1 (HBŽ - USŽ) nositelj biti Filip Andrić, bivši zastupnik u Parlamentu BiH. Iz izborne jedinice koja pokriva središnju Bosnu za Parlament BiH borit će se aktualni ministar prometa i veza Rudo Vidović, dok je nositelj liste iz izborne jedinice Sarajevo Dražen Gagulić. Osim činjenice kako je prvo ime na listi za federalni Parlament ispred ZHŽ-a pripalo HSP-u BiH, u ostalim županijama glavnu riječ uglavnom vode kadrovi HDZ-a 1990. Tako je, primjerice, prvo mjesto na listi iz HBŽ-a za federalni Parlament pripalo Bori Kriši, predsjedniku Županijskog odbora HDZ-a 1990. HBŽ-a, a ista je situacija i u središnjoj Bosni u kojoj Slavica Josipović nosi listu ispred ove županije. Zanimljivo je svakako napomenuti kako aktualni premijer HNŽ-a Srećko Boras ovaj put cilja na federalni Parlament te se nalazi prvi na listi ispred ove županije. U Posavskoj županiji nositelj liste za federalni Parlament je Perica Jelečević, a u Sarajevskoj županiji Davor Selak.

Bez iznenađenja


U pet županija, u kojima HDZ 1990. samostalno nastupa, situacija je jasna - nositelji listi su kadrovi koji visoko kotiraju unutar stranke. Međutim, iako su pojedini očekivali kako će listu za Hercegovačko-neretvansku županiju predvoditi Stjepan Krešić, prva pozicija je ipak pripala mostarskoj liječnici Dijani Zeleniki. No, i Krešić, koji je član Predsjedništva stranke, dobit će visoko mjesto na listi.
Situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji također ne donosi mnogo iznenađenja. Iako se ne radi o političaru koji ima najveći utjecaj unutar HDZ-a 1990. na području ove županije, listu  će predvoditi aktualni županijski ministar unutarnjih poslova Ivica Gašpar. S druge strane, listu u susjednoj Hercegbosanskoj županiji “nosi” aktualni premijer Vlade HBŽ-a Nediljko Rimac, dok je u Posavini prvi na popisu Pero Damjanović, trenutačni predsjednik Županijskog odbora ove stranke. Istodobno u borbu za malobrojne hrvatske glasove u Unsko-sanskoj županiji krenut će Roman Jurić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990. Bihać, u Sarajevskoj županijI će prvi na listi biti Tibor Kovač ispred “devedesetke”, dok će u SBŽ-u nositelj liste biti Dražen Matišić, predsjednik Mladeži HDZ-a 1990.

Piše: D. Pušić/dnevni list