Čović u Zagrebu razgovarao s premijerkom Kosor

Dragan Čović
... predsjednicom HDZ i premijerkom Republike Hrvatske Jadrankom Kosor  i članovima Predsjedništva HDZ Hrvatske. U krajnje prijateljskom razgovoru vodstva dvaju sestrinskih stranaka razgovaralo se o ustavnim promjenama u Republici Hrvatskoj, ustavnim promjenama u BiH i učvršćivanju suradnje dvaju sestrinskih stranaka – HDZ BiH i HDZ Hrvatske. 

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je iskazao zadovoljstvo činjenicom kako je HDZ BiH dao doprinos u tome da HDZ Hrvatske, uvažavajući odnose kako se Ustav RH mora promijeniti, treba pronaći kompromis kada se govori o XI. izbornoj jedinici, odnosno načina glasovanja za tu izbornu jedinicu.

„Ako omogućavate ljudima da glasuju u  XI. izbornoj jedinici, onda se moraju osigurati civilizirani uvjeti da ljudi i ostvare svoje pravo za to. Ne može se to ostvariti kroz 4 -5 glasačkih mjesta u BiH nego treba izračunati koliko je to glasačkih mjesta. Kroz jedno glasačko mjesto može proći 700 - 800 glasača, a ja osobno smatram kako bi bilo dobro zadržati zadnja dva broja glasačkih mjesta u BiH, odnosno, 122 – 124“, istaknuo je dr. Čović te je izaslanstvo HDZ Hrvatske izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, poziciji HDZ BiH, te pripremama stranke za predstojeće Opće izbore 2010. godine.

Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, kako BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njena budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama. Bosna i Hercegovina pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a Republika Hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati", istaknuto je na sastanku.

HDZ Hrvatske snažno će podržati aktivnosti HDZ BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH

Kada je riječ o aktivnostima HDZ BiH, dr. Dragan Čović je istaknuo kako je HDZ BiH odlučio organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH. „HDZ BiH će do kraja zaštititi ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima u BiH i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović - stoji u priopćenju HDZBiH.