Čović u Zagrebu razgovarao s predsjednikom Josipovićem i Friščićem

Dragan Čović, Ivo Josipović
...položaju hrvatskog naroda u BiH, poziciji HDZ BiH, te pripremama stranke za predstojeće Opće izbore 2010. godine. Također, bilo je riječi i o promjenama Ustava Republike Hrvatske koji se nalaze u saborskoj proceduri.

''HDZ BiH želi da se zadrži dosadašnje glasačko pravo koje se definira Ustavom RH, a kada je u pitanju XI. izborna jedinica. Također, izuzetno me veseli što je HDZ BiH imao tu privilegiju da tri puta izravno razgovara s dr. Ivom Josipovićem otkako je inauguriran za predsjednika Republike Hrvatske. BiH je evidentno jedan od prioriteta u njegovoj politici i ono što će on raditi u predstojećem razdoblju", istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, kako BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njena budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama. Bosna i Hercegovina pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a Republika Hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati", istaknuto je na sastanku.

Kada je riječ o aktivnostima HDZ BiH, dr. Dragan Čović je istaknuo kako je HDZ BiH odlučio organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH.

„HDZ BiH želi graditi korektne odnose sa svim političkim strankama u BiH zato što smo jednostavno upućeni jedni na druge. Aneks IV Daytonskog sporazuma je takav da je jedini način i put da se Hrvati moraju dogovarati s predstavnicima i bošnjačkog i srpskog naroda. Sadašnje ustavno uređenje je takvo i bez ovakvih dogovora izabrani hrvatski dužnosnici neće biti relevantan politički čimbenik. HDZ BiH će do kraja zaštititi ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima u BiH i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću osobno uručio Izborni program HDZ BiH za razdoblje od 2010. – 2014. godine te je izrazio želju da predsjednik RH dr. Ivo Josipović ubrzo ponovno službeno posjeti BiH te posjeti područja gdje žive Hrvati.

HINA