Čović: U BiH se često ne zna tko je vlast, a tko oporba

Dragan Čović
...sa predsjednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom i predsjednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pahorom, piše večernji list.


Čović je izvijestio slovenskog predsjednika i premijera o aktualnom stanju u BiH predstojećim Općim izborima i ustavnim promjenama, dok je  dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto predstavila aktualno stanje u Federaciji BiH.

Prema Draganu Čoviću, situacija u BiH je teška budući da u protekle dvije godine nije bilo kvalitetnog dijaloga između političara te se često ne zna tko je u BiH vlast, a tko oporba.

- Sljedeća dva do tri mjeseca u BiH bit će izuzetno dinamična zbog predizborne kampanje za Opće izbore u listopadu, a cilj HDZ BiH je pobijediti na izborima i utjecati na promjenu Ustava BiH - rekao je dr. Čović i dodao kako  sadašnji ustav ne omogućuje normalno funkcioniranje BiH.

Predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk izjavio je kako Republika Slovenija razumije kompleksnost situacije u BiH te je izuzetno zainteresirana za napredak u pogledu gospodarskog napretka i pristupanju euroatlantskim integracijama, budući da je stabilna BiH ključ stabilnosti cijele regije. Türk je pritom napomenuo kako stav međunarodne zajednice prema BiH treba biti promišljeniji, izbjegavajući nedorađene kakvim se pokazao Butmirski proces.

Dragan Čović i Borjana Krišto su pozdravili  želju Republike Slovenije za aktivnijim rješavanjem situacije u BiH te su izjavili kako predstojeće ustavne promjene u BiH moraju osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

- Zbog toga redovito obilazimo susjedne zemlje, jer su problemi BiH i problemi njenih susjeda, a jedino susjedi zajedno s narodima i građanima BiH mogu i trebaju stvoriti bolju BiH - izjavio je Čović. Borjana Krišto je istaknula kako je i stabilnost unutar svake od susjednih država važna za stabilnost BiH, ali i da je stabilna BiH nužna za njihovu stabilnost.

Predsjednik slovenske Vlade Borut Pahor izjavio je kako je ishod budućih ustavnih promjena u BiH važan za cijelu regiju, no kako službeni stav Europske unije ne naglašava to svaki put.

- Ljudi u BiH trebaju sami dogovoriti rješenje za bolju budućnost svoje zemlje - izjavio je Pahor.

Čović je slovenskog premijera upoznao s nužnošću ustavnih promjena u BiH, budući da sadašnji ustav stvara probleme u funkcioniranju zemlje, ali ne omogućava pronalazak njihovih rješenja.

Nakon sastanaka sa predsjednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom i predsjednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pahorom, predsjednik i dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH razgovarali su s veleposlanikom Vojkom Volkom koji je koordinator za Zapadni Balkan pri MVP Republike Slovenije u PEN klubu.

Na kraju posjeta Republici Sloveniji, Čović je u Slovenskom društvu za međunarodne odnose održao predavanje o stanju u BiH, reformama koje se vode, izazovima na putu prema EU i NATO-u, te predstojećim Općim izborima koji se u BiH održavaju u listopadu ove godine.

 

Piše: mk/VLM