Čović i Dodik nagovijestili moguću koaliciju

Dragan Čović, Milorad Dodik, Dragan Čović, Milorad Dodik, HDZ BiH, SNSD, SDP BIH, Milorad Dodik, Dragan Čović, Mladen Bosić, Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, SNSD, sds, Milorad Dodik, Mostar
Nakon sastanka održanog tijekom dana u Banjoj Luci pojasnili su kako bi se izborna suradnja HDZ BiH i SNSD-a odvijala prije svega kroz potporu biračkog tijela kandidatima dvije stranke za hrvatskog odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kako je novinarima objasnio Čović, sporazum o međustranačkoj suradnji koji bi se odnosio i na rješavanje drugih važnih pitanja u BiH mogao bi biti potpisan 25. lipnja. Toga dana Dodik je pozvan u Mostar kako bi nazočio svečanom otvaranju nove središnjice HDZ BiH u tom gradu.

Unatoč kritikama koje na njegov račun zbog suradnje s Dodikom, Čović je u utorak kazao kako u tome nema ničega prijepornog. "Svi bi trebali biti sretni da ima još desetke takvih sporazuma, jer bi se tada moglo govoriti da BiH sama rješava svoje probleme", ocijenio je Čović.

Pojasnio je kako je jedan od razloga potpisivanja sporazuma sa SNSD-om to što uvijek postoji opasnost da bošnjačka strana kao većinska u Federaciji BiH izabere hrvatskog člana Predsjedništva BiH. "Ne treba tu više spominjati Željka Komšića. Ako i Stranka demokratske akcije(SDA) stavi jednog Hrvata on će sigurno biti hrvatski član Predsjedništva BiH", kazao je Čović dodajući kako je to jasan dokaz da su Hrvati ustavno "apsolutno nejednakopravan narod u BiH".

Milorad Dodik kazao je kako njegova stranka očekuje apsolutnu pobjedu na izborima zakazanim za 3. listopada. Čović i Dodik zajednički su ocijenili kako sada nema uvjeta za ustavne promjene u BiH, unatoč obvezi provedbe presude Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio kako Ustav BiH krši temeljna ljudska prava jer pripadnicima nacionalnih manjina ne dopušta kandidiranje za Predsjedništvo BiH ili Dom naroda državnog parlamenta.

Dodik je pak ustrajao na tome kako ustavne promjene, kada god dođu na dnevni red, moraju provesti isključivo domaći političari. "Stranci u kontinuitetu pokušavaju zadržati neke svoje aktivnosti. BiH ima svoju strukturu i takva može funkcionirati, a nama ne trebaju siledžije koje mišićima pokušavaju rješavati stvari", kazao je Dodik pojašnjavajući kako pri tom misli na izjave poput onih što ih je dao novi britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

hina