FOTO  Čović: bit ćemo partneri bar s dvije bošnjačke stranke

Dragan Čović, HDZ BiH, izbori 2010
Čović je pojasnio kako će do kraja kolovoza znati koje su to stranke, ističući pri tom kako je već dogovoren sastanak s predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem i s predsjednikom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, a da ovih dana ponovno pokušava dogovoriti sastanak s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.
 
Čović je izjavio kako je prezadovoljan dosadašnjom kampanjom HDZ-a te je poručio kako je brojka od 130 tisuća glasova neupitna.
 
Komentirajući pojedine ankete koje se objavljuju, a prema kojima HDZ BiH i kandidatkinja te stranke za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto stoje loše, Čović je naveo kako je razumljivo da neke snage koje drugačije ne mogu sebe predstaviti u javnosti naručuju i plaćaju određene ankete i onda plaćenim oglasima predstavljaju svoje stranke.
 
"Mislim da to nema nikakvog smisla jer vrlo brzo će mnoge agencije iz svijeta objaviti što je to u BiH kada je politička scena u pitanju, a i svi pojedinačno radimo ankete koje ćemo u narednih sedam do osam dana objaviti i tada će te vidjeti da HDZ BiH danas ima otprilike 5 puta više glasova nego što to imaju sve druge hrvatske stranke zajedno. Kada je u pitanju Mostar mi smo prešli 50 posto potpore, a niti jedna druga stranka nema 2 posto potpore pa neka to bude pokazatelj stanja u jednom gradu", istaknuo je Čović.
 
Upitan da prokomentira stanje u HT-u Mostar u svjetlu toga da su članovi Nadzornog odbora iz HDZ-a BiH koji sprječavaju imenovanje Stipe Prlića na mjesto predsjednika Uprave, Čović je kazao kako bi se,da je na Prlićevu mjestu, povukao.  
 
"Tamo nema niti jednog člana HDZ-a BiH (…) Mislim da je žalosno da već godinu dana se nije u stanju, zbog političkih borbi oko toga, riješiti pitanje prvog čovjeka i to dovoljno govori i o osobi i o stanju", kazao je Čović.
 
Na špekulacije o tome kako HDZ BiH na čelu s predsjednikom stranke radi na tome kako bi napredovao m:tel, Čović je kazao kako je to jedan vid objeda i odgovora na sve ono što se njima sada događa.
 
Što se tiče situacije u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) i formiranja županijske Vlade, Čović ističe kako su u toj županiji posljednje 4 godine na vlasti tri stranke koje nemaju ništa zajedničko i da funkcioniraju na bazi svih onih transfera koji se prave u proračunu. HDZ BiH ima oko sebe uvjerljivu skupštinsku većinu u toj županiji da se još jednom ukaže što se sve radilo u toj županiji, a što nije išlo na čast nositeljima izvršne vlasti.
 
Vezano za izjave predsjedatelja Vijeća Ministara BiH Nikole Špirića o Kosovu i komentare člana Predsjedništva BiH Željka Komšića , Čović ističe kako su takvi komentari i izjave predizborna prepucavanja, ističući kako BiH treba ostati u svojim međunarodno priznatim granicama.
 
Upitan da prokomentira prošlotjedne najave v.d. predsjednika HSS-NHI-ija Ante Čolaka da će podnijeti tužbu protiv njega zbog navodno nelegalnog prijenosa vlasništva Elektroprivrede HZ HB s općina na Federaciju BiH, Čović ističe kako je suvišno komentirati bilo što Čolak kaže.
 
"Navikao sam na različite optužbe i objede pa i kada je u pitanju i to oko Elektroprivrede. Nije mi samo jasne gdje je mene prepoznao u toj transformaciji kao predsjednika države, direktora jednog poduzeća, predsjednika stranke, ministra, ne znam gdje je mene prepoznao", kazao je Čović.
 
Inače, HDZ BiH večeras ima središnju proslavu 20. godišnjice postojanja te stranke na kojoj se očekuje nazočnost predsjednice HDZ-a Hrvatske i hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa suradnicima među kojima ministri Ivan Šuker i Božidar Kalmeta i glavni tajnik HDZ-a Hrvatske Branko Bačić.

(Fena)