Borjana Krišto: Očekujem potporu Jadranke Kosor kao političkog lidera u regiji

Iako je do izbora preostalo nešto manje od četiri mjeseca, stranka je spremna i ima razrađenu strategiju za izbore. Kandidatura, trenutačna politička situacija u zemlji, nužne promjene i planovi bili su povod za razgovor s Borjanom Krišto, predsjednicom FBiH i dopredsjednicom HDZ-a BiH.

Predsjedništvo Vaše stranke je jednoglasno donijelo odluku da ste kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu. Kako Vi na to gledate?

- Ovdje se, prije svega, treba imati na umu da je HDZ BiH u posljednjih 20 godina aktivni sudionik zbivanja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, na kojoj su neizbrisiv trag ostavila referentna politička imena iz ove stranke, a zahvaljujući kontinuiranoj potpori biračkog tijela s pravom nosi epitet stožerne stranke Hrvata u BiH. U duhu bogate političke i demokratske tradicije stranka je utvrdila kriterije za nominiranje kandidata, kako na ovu tako i na druge dužnosti, koji počivaju na egzaktnim kriterijima, koji se manifestiraju u konkretnim dosadašnjim rezultatima rada i odgovornom i predanom obnašanju povjerenih obveza. Rukovodeći se time, donesena je jednoglasna odluka Predsjedništva stranke o mom kandidiranju za člana Predsjedništva BiH. Koliko god je ovakva potpora stranke značajna, na čemu sam im zahvalna, na nju, prije svega, gledam kao na obvezu i odgovornost, a nikako kao zadovoljenje osobnih ambicija, piše večernji list.

Kako komentirate to da ste prva žena koja je kandidirana na ovu poziciju?

- Svjedoci smo da su žene u političkom životu Bosne i Hercegovine neznatno prisutne, za što ne postoje suvisli i opravdani razlozi. Možda se iz toga razloga moje kandidiranje u našim okvirima i percepciji doživljava kao posebno iznenađenje. Međutim, ova kandidatura jasno govori o dostignutom stupnju demokratskog razvitka HDZ-a BiH, stranke koja je i u proteklom razdoblju isticala i kandidirala žene na visoke dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Što očekujete od kampanje za predstojeće izbore, već se počelo iznositi prljavo rublje?

- Mi smo stranka koja ima jasnu viziju i ciljeve integrirane u već prepoznatljive programe utemeljene na etabliranoj političkoj platformi. U kampanji se, kao uostalom i do sada, nemamo namjeru služiti ničim negativnim, kao ni drugim strankama, nego samo onim što su naši programski ciljevi. Ali ćemo isto tako jasno odgovoriti svim neutemeljenim napadima ako se za to ukaže potreba.

Očekujete li potporu drugih hrvatskih stranka?

- Vjerujem da su politička zbivanja u proteklom vremenu u Bosni i Hercegovini stvorila uvjerenje i kod svih drugih hrvatskih stranaka da je izbor za člana Predsjedništva BiH od velikog značaja. Sukladno takvoj spoznaji, svi oni koji se deklarativno zalažu za hrvatske interese, trebaju istinski zastupati te principe i odgovorno politički prepoznati realne mogućnosti i kapacitete te tako ne dopustiti da se u kampanji nepotrebno rasipa ionako neveliko hrvatsko biračko tijelo. To će ujedno biti potvrda demokratske zrelosti, ali i opredijeljenosti i usmjerenosti na zaštiti temeljnih hrvatskih interesa. Imajući sve to u vidu te moj dosadašnji rad u institucijama sustava i suradnju s drugim hrvatskim strankama, s pravom očekujem potporu.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH već su kandidaturu obznanili Željko Komšić, Jerko Ivanković Lijanović, a i druge stranke će uskoro izaći sa svojim kandidatima. Što mislite o tome, je li kandidata previše, je li pritisak prevelik, hoće li se glasovi rasuti?

- U prethodnom pitanju sam na nedvosmislen način iznijela svoja promišljanja o političkim stajalištima hrvatskih stranaka glede izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a na njima je hoće li odgovorno i u interesu hrvatskog naroda znati istupiti na ovim izborima. Neotuđivo je demokratsko pravo kandidirati se na izborima, ali ako se ima u vidu da je HDZ BiH najjača politička stranka s najbrojnijim i najstabilnijim biračkim tijelom i ako se istinski svi zalažemo za opstojnost i jednakopravnost Hrvata u BiH, svako drugo viđenje i ponašanje u izbornom procesu bilo bi demagoško i kontraproduktivno. Istinski vjerujem i nadam se da će svi znati prepoznati značaj trenutka i s tim u svezi donositi ispravne odluke s ciljem postizanja legitimiteta i legaliteta izabrane funkcije preko koje bi se bar u ovom segmentu ostvarila jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Najavljeno je da će kandidatu HDZ-a BiH javnu potporu dati i premijerka RH Jadranka Kosor, je li to točno?

- Predsjednica HDZ-a Hrvatske i premijerka Republike Hrvatske gospođa Jadranka Kosor je, potpisivanjem sporazuma o partnerstvu i suradnji dva HDZ-a, danim izjavama prigodom nedavnog posjeta Sarajevu u povodu održavanja konferencije EPP-a te najavom dolaska u Mostar, odaslala poruku o potpori sustavno vođenoj politici HDZ-a BiH. U tom kontekstu mogu kazati da očekujem potporu premijerke kao političkog lidera u regiji, ali i njenu osobnu potporu kao žene u mojoj kandidaturi i izboru za člana Predsjedništva BiH.

Hrvatska je s premijerkom Jadrankom Kosor učinila snažan korak naprijed, mnogi su mišljenja da je upravo to potaknulo rješavanje dugotrajnih problema i donijelo rezultate. Mislite li da će se nešto takvo dogoditi u BiH?

- Mišljenja sam da se stvari u BiH moraju žurno mijenjati. Krajnje je vrijeme za promjene sadašnjeg Ustava Bosne i Hercegovine kojim će se hrvatskom narodu osigurati apsolutna jednakopravnost s druga dva naroda. Po tome su ovi izbori uistinu povijesni. Prepoznajući takvo stanje, HDZ BiH je kao značajan politički subjekt već odavno raznim inicijativama za promjenu Ustava BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda inicirao i održao brojne konferencije i susrete. Dosadašnji dogovori nisu stvorili potreban politički ambijent za promjenom Ustava BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali pozitivno je to što se sve političke opcije slažu u tome da su ovakva ustavnopravna rješenja neodrživa.

Mnogi Vam spočitavaju da niste samostalni, ne donosite odluke mimo stranke i sl. Kako to komentirate?

- Spadam u osobe koje dobro razmisle o svemu prije donošenja odluke i jedino sam se tim principom rukovodila prilikom donošenja odluka u institucijama sustava, uvijek pritom vodeći računa da su te odluke utemeljene na Ustavu i zakonima. Rekla bih ipak da to nisu mnogi, već pojedinci koji svoju frustriranost lošim rezultatima žele prikriti neutemeljenim i neargumentiranim izjavama. Hrvatska demokratska zajednica BiH je ozbiljna politička stranka s jasnom i dosljednom politikom, u čijem kreiranju i donošenju ravnopravno sudjeluju svi njegovi članovi i tijela stranke. Obnašajući dužnost predsjednice Federacije BiH pridržavala sam se temeljnog principa da sva otvorena pitanja imaju podjednak značaj, pritom ne dopuštajući nikome da neka pitanja favorizira u odnosu na druga pod raznoraznim izgovorima, a sve sukladno Ustavu i zakonima. Samostalnosti i odlučnosti u obnašanju moje funkcije svjesni su svi oni koji imaju realan i neopterećen uvid u moj rad, a tih je najviše i to me istinski raduje.

Nazire li se dogovor HDZ-a BiH i SDA o imenovanjima čelnih pozicija u institucijama i poduzećima u FBiH?

- Pozdravljam razgovore na političkoj razini i smatram da su potrebni u stalnom pronalaženju rješenja za otvorena pitanja. Stoga sam i s tom namjerom u više navrata bila inicijator takve vrste sastanaka. Koliko god sam to smatrala opravdanim i potrebnim, uvijek sam prvenstveno inzistirala na rješavanju otvorenih pitanja kroz institucije sustava, imajući pritom na umu da nositelji najviših funkcija u vlasti moraju ujedno imati politički kredibilitet i odgovornost za donošenje odluka. Ovo je jedini ispravan put za vladavinu prava i funkcioniranje pravne države. Ako se u razgovorima o svim otvorenim pitanjima pristupi s jednakom pozornošću i da im se isti značaj, uvjerena sam da će ti razgovori dati i pozitivne rezultate.

Pojedini zastupnici i članovi Vlade, pa i neke stranke, tražili su pokretanje pitanja Vaše odgovornosti zbog neimenovanja ministra prostornog uređenja Federacije BiH.

- Kao legalist, i tada sam čvrsto bila uvjerena u nepostojanje elemenata za utvrđivanje bilo kakve odgovornosti, što su potvrdila i događanja u Parlamentu Federacije BiH i na to sam ponosna. Obnašanje funkcije predsjednice Federacije BiH, kao i svih drugih dužnosti podložno je preispitivanju i to me nikada nije zabrinjavalo s obzirom da sam sve radila po Ustavu i zakonu.

Kako gledate na promjene Ustava, iako smo već ranije to spomenuli, ali jest li mišljenja da je ono ključ rješenja hrvatskog pitanja u BiH?

- Sadašnje stanje je nepravedno i neprihvatljivo za hrvatski narod u BiH. Novi ustav mora omogućiti hrvatskom narodu u BiH punu i istinsku jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Ovo je prioritetno pitanje i mišljenja sam da se odmah nakon izbora mora pristupiti ustavnim promjenama. Hrvatska demokratska zajednica BiH je napravila i svima predstavila svoj prijedlog ustavnih promjena, kojima bi se, uz prethodno rečeno, stabilizirale i ukupne prilike u zemlji te omogućila europska perspektiva Bosne i Hercegovine.

Jeste li optimistični da su nakon izbora domaći političari u stanju usuglasiti ključne promjene Ustava?

- Već ranije sam spomenula da na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni vlada mišljenje o potrebi donošenja ustava BiH. Viđenja mogućih rješenja su različita pa se stoga i nakon brojnih razgovora po raznoraznim osnovama nije došlo do odgovarajućih rješenja koja bi svima bilo podjednako prihvatljiva. Razgovori o izmjenama sadašnjeg Ustava će se nakon izbora morati nastaviti, i to s posebnim intenzitetom kako bi se stvorio ustavnopravni okvir po mjeri sva tri konstitutivna naroda i građana koji žive u BiH. Kad se te stvari riješe, i put k Europskoj uniji će biti otvoren.

Već rečeno, pojedine stranke u Parlamentu su tražile da se izglasuje nepovjerenje predsjednici FBiH i federalnoj Vladi, no taj je pokušaj propao. Bili ste u Parlamentu, kako ste na to reagirali?

- Parlament Federacije BiH je institucija zakonodavne vlasti koja zauzima značajno mjesto u svakom demokratskom društvu, pa tako i u našem i stoga se spram te institucije odnosim s respektom i uvažavanjem. Poštujući demokratsku proceduru, pozorno sam saslušala sva izlaganja zastupnika i njihove primjedbe na moj rad. Nakon što su završila višesatna izlaganja, gospodi zastupnicima sam argumentirano iznijela svoja stajališta o ovom pitanju, pri tom ukazujući da je sve rađeno sukladno ustavu i zakonu i da su sve iznesene kritike pravno neutemeljene. Potvrda mojim stajalištima i snazi izloženih argumenata je uslijedila otvorenom potporom većine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kao i brojne čestitke za profesionalan i zakonit rad.

 

Piše: Valentina Rupčić/VLM