Borjana Krišto jedina ima šanse pobijediti Željka Komšića

Službenoj kandidaturi navedenih kandidata prethodila je višemjesečna umjetna i medijska polemika o nejedinstvu hrvatskih stranaka i nemogućnosti izbora zajedničkog kandidata. Iako su političke stranke „nastojale“ postići dogovor o zajedničkom kandidatu, to nisu uspjele.

Neki mediji kao da su priželjkivali takav scenarij. Odmah su počeli širiti tezu prema kojoj će Željko Komšić, kandidat SDP-a, ponovno i sigurno biti izabran po drugi put u Titovu 16. Takva medijska stajališta, što svjesno što nesvjesno, nameću stav da je kampanja završena, da je Komšić siguran i da neće biti nikakvih iznenađenja. Taj medijski spin sasvim je sigurno ne drži vodu. Istina je da će Komšić dobiti veliku većinu bošnjačkih tj. SDP-ovih glasova. Istina je i to da SDP ima uzlazni rejting, ali čini nam se ne kao što to naglašavaju, prema mišljenju brojnih analitičara, namještene ankete.

Imajući to u vidu, istina je da je Željko Komšić ozbiljan pretendent za fotelju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Da podsjetimo Željko Komšić na izborima 2006. godine osvojio je 116.062 glasa ili 39,56% glasova. Također je vrijedno posjetiti se da je na tim izborima sudjelovalo šestero Hrvata i ukupno su osvojili 293.383 glasova.

Dr. Dragan Čović braneći tezu da će Borjana Krišto sigurno biti izabrana za hrvatskog člana Predsjedništva BiH naglašava da će HDZBiH sigurno osvojiti 130.000 glasova na ovogodišnjim izborima. Optimizam se ogleda i kroz činjenicu da je ova stranka na lokalnim izborima prije dvije godine (2008.) osvojila 114.000 glasova. Stranka je u zadnje dvije godine u znatnom usponu.

Izbor Borjane Krišto kao kandidatkinje za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na prvi pogled nekima se činio nelogičan. Međutim, i vrijeme i analize su pokazalai da je Borjana Krišto najbolji izbor ove stranke. Krišto ima značajno političko iskustvo, obrazovanje i jak stranački background. Pomirljiva je, nije konfliktna, ne pripada nikakvim frakcijama. Prihvatljiva je i za radikalne i umjerene članove stranke.

Njezine šanse su velike. Ne manje od Željka Komšića, a po mnogima čak i više imajući u vidu kako je dobila potporu i od čelnika SNSD-a koji će preusmjeriti jedan broj glasova u njezinu korist. Ono što je za Borjanu Krišto najvažnije, njezinu kandidaturu podržava službeni Zagreb i hrvatski HDZ i osobno Jadranka Kosor. Potpora Zagreba ima snažnu psihološku prednost na ovim izborima.

Upravo to nedostaje Martinu Ragužu.

Poznato je da je HDZ1990 osnovao Ivo Sanader, dakle HDZ potpomognut dijelom crkvenih struktura u Hercegovini. Sada kada je ova stranka u izborima (u koaliciji sa HSP-om) Martin Raguž ostao je bez potpore Zagreba i Jadranke Kosor. Neki analitičari čak ukazuju da Raguž ostaje i bez potpore Crkve jer Vatikanska diplomacija već pravi pritisak da se Raguž povuče, a za uzvrat da dobije mjesto ministra u Vijeću ministara BiH.

Jesu li to samo špekulacije ili činjenice vrijeme će pokazati. Martinu Ragužu ne ide u prilog ni labavo povjerenje čelnika stranke prije svega Bože i Damira Ljubića. Javna je tajna da ova dva najmoćnija stranačka čelnika ne vjeruju pretjerano Martinu Ragužu i živjet će do listopada u strahu hoće li Martin Raguž prijeći Čoviću, gdje je jednom nogom bio samo prije par mjeseci.

Ragužov optimizam temelji se pak na anketama koje je njegova stranka provela, kao i na timu PR-ovaca iz Hrvatske i novinara koji su zaduženi za vođenje njegove kampanje. Istine radi, treba kazati da je Martin Raguž iskusan i vješt bosanskohercegovački političar i da on ima i kvalitete i sposobnosti da uspješno obnaša funkciju za koju se kandidira. Hoće li moći nadići nesklono mu unutarnje i vanjsko okruženje vidjet će se.

Analitičari u BiH, napose u Hercegovini se slažu da najmanje šansi za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH ima Jerko Ivanković Lijanović. Je li njegova kandidatura potpora izbornim listama ili Jerko stvarno računa na pobjedu nije nam poznato. No, bilo jedno ili drugo, legitimna je odluka Narodne stranke Radom za boljitak da imaju svoga kandidata. Hoće li on osvojiti više hrvatskih ili bošnjačkih glasova, posve je drugo pitanje.

Na kraju, ova mini politička SWOT analiza nema namjeru odgovorit na pitanje tko će biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ono što ona pokazuje, jest činjenica da ne stoje teze DA je pobjednik već gotova stvar i da je to kandidat SDP-a BiH. Predizborna kampanja je u tijeku i trajat će do početka listopada. Dopustimo da navedeni akteri i kroz kampanju utječu na konačne preferencije birača.

ABCportal.info (Zoran TOMIĆ)