FOTO  Borjana Krišto : HDZ BiH je snaga, a meni hrvatski narod vjeruje

Odlukom Predsjedništva, HDZ BiH napravio je još jedan iskorak do sada rijedak u bh. političkoj praksi nominiravši  ženu na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Time je Borjana Krišto postala kandidatkinjom HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Već dva mjeseca osmišljava se i provodi njezina pred kampanja čija je osnovna svrha, kako ona kaže,  predstaviti Borjanu Krišto onakvom kakva ona zaista i jeste. Stoga je logično naše prvo pitanje-tko je Borjana Krišto?

Možda bi bilo puno bolje da ste ovo pitanje postavili ljudima koji me poznaju jer meni je najteže odgovoriti na ovakva pitanja. Međutim, ne bježim niti od ovakvih pitanje bez obzira na činjenicu da je najteže biti objektivan kada je riječ o sebi. Prije svega držim da se ne uklapam u postojeće stereotipe o politici i onima koji se bave politikom. Ako gledam kroz prizmu mog političkog profila držim da nisam tipična političarka.  Nisam tipična jer nisam preko noći postala predsjednica. Mislim da nisam tipična ni zbog toga što sam previše principijelna u politici. Za mene je neprihvatljivo bilo kakvo frakcionaštvo, grupiranje radi osobnih interesa, jeftino političko dodvoravanje, pakiranje u celofan koji ne drži vodu itd. Ne volim se slikati i politički pozirati. Ja sam zapravo jedna posve tradicionalna žena sa svim vrlinama i manama koje jedna žena, Hrvatica ima u našem konzervativnom bh. društvu. Borjana Krišto je prije svega supruga, susjeda, vjernica, članica udruženja, a najmanje političarka po profilu. Previše sam socijalo osjetljiva i humano usmjerena da bi bila "tvrda" političarka, ali budite sigurni dovoljno čvrsta u zastupanju interesa prije svega naroda ali i stranke kojoj pripadam.

Gledajući što ste sve nabrojali zašto bi birači glasovali za vas, a recimo ne za Raguža, Komšića, Lijanovića i dr.

Gledajući ukupnu situaciju i političke (ne)prilike u BiH i položaj hrvatskog naroda u njoj mislim da ja imam nekoliko važnih prednosti pred mojim protukandidatima. Prvo, kandidatkinja sam najjače i stožerne stranke Hrvata u BiH bilo da je riječ o članstvu bilo o povjerenju koje nam je hrvatsko biračko tijelo davalo na svim dosadašnjim izborima na svim razinama.  HDZBiH ima kadrovski, infrastrukturalni i drugi potencijal da me prati u predsjedništvu BiH te da kroz izvršnu vlast ostvaruje one ciljeve za koje se ja budem zalagala. Takvo što s obzirom na potencijal izvršne vlasti nemaju druge stranke.

Što to znači?

To znači da će HDZBiH nakon izbora sigurno ostati najjača hrvatska politička stranka u BiH i da će biti na vlasti, kroz koaliciju, i na razini države, Federacije i svih županija.

Sigurni ste u to?

Da posve sigurna. Naš call centar djeluje i kao istraživački centar i mi svoju sigurnost crpimo iz egzaktnih podataka i istraživanja.

Vratimo se vašim protukandidatima. Naveli ste jedan razlog?

Da rekla sam da ih ima više. Jedan od njih svakako je i potpora službenog Zagreba, HDZ-a i kako ste čuli na dvadesetoj obljetnici Jadranke Kosor osobno, potpora HDZ-u BiH i meni osobno. Zbog hrvatskih nacionalnih interesa u BiH jako je teško biti na vlasti, a ne imati potporu službenog Zagreba. HDZ BiH i ja osobno imamo potporu službenog Zagreba. Takvu potporu nemaju ni HDZ1990 niti Martin Raguž. Razlozi zbog čega bi birači zaokružili mene i moju stranku leže i u osobnim kvalitetama. Nakon političkog iskustva stečenog na razini županije, a zatim i obnašanjem dužnosti federalne ministrice pravde te trenutno predsjednice Federacije, sigurna sam da sam zrela i spremna i za funkciju i nadležnosti člana Predsjedništva BiH. Dopustite mi i da budem malo neskromna.

Recite?

U odnosu na moju konkurenciju, prije svega Raguža i Komšića, ja sam vrlo konkretna žena. Neki mi zamjeraju da malo istupam i govorim u javnosti. Možda su u pravu. No, ja se držim one narodne manje riječi, više djela i zato radim kako bi ono što govorim i provela. Za razliku od mene, gospoda Raguž i Komšić  puno više pričaju, pričaju "lijepe" priče o svemu i svačemu. Velikim riječima smišljeno izvrću činjenice i manipuliraju medijima i javnošću. Želim vas pitati što su oni u životu konkretno do sada uradili osim što su iz ugodnih partijskih, stranačkih ili parlamentarnih i drugih fotelja "galamili" o različitim političkim pitanjima. Dakle, mi se razlikujemo kao nebo i zemlja. Ako birate mene birate rad, dosljednost, disciplinu i istinski opredijeljenu osobu za zaštitu i jačanje hrvatskih interesa u BiH. Birajući njih birate "slatko" politikantstvo, velike riječi nikakva djela. Sigurna sam da su i birači i narod umorni od toga.

Pustimo sada konkurenciju. Kod nekih birača vlada mišljenje da su izbori za člana Predsjedništva nevažni za Hrvate. Što vi mislite?

Riječ je o smišljenom i kontinuiranom manipuliranju javnosti. Netko ciljano dezinformira javnost o tom pitanju jer očito želi da Hrvati ne iziđu na izbore. Pozicija u Predsjedništvo BiH jako je važna za svaku stranku koja želi ozbiljno participirati u vlasti na svim razinama. Vidite, Predsjedništvo BiH je najvažniji akter međunarodnih odnosa i kao takvo ima moć komunikacije s međunarodnim liderima i institucijama. Uz tako važnu ulogu kompetencije su Predsjedništva vanjska politika, imenovanje veleposlanika, vođenje pregovora za zaključivanje međunarodnih ugovora i europskim organizacijama, imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, civilno zapovijedanje oružanim snagama itd. Tko može reći da su ovo nevažna pitanja. Dakle, dužnost člana Predsjedništva BiH, najviša izborna dužnost u zemlji, od velike je važnosti i žalosno je da Hrvati ne koriste već četiri godine.

Tko je onda Željko Komšić?

Ustavno izabran član Predsjedništva BiH bez hrvatskog legitimiteta. Naglašavam bez hrvatskog legitimiteta. Igranjem na kartu Hrvata za člana Predsjednišva BiH SDP već četiri godine svjesno destabilizira BiH što ima za posljedicu kašnjenje brojnih reformi i procesa.

HDZ BiH je najavio  da će inzistirati da se pokrene izmjena Ustav BiH u roku od šest mjeseci nakon izbora. Što je moguće uraditi kroz te ustavne promjene?

Ustavne promjene su nužne kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za kvalitetu života svih nas koji u njoj živimo. HDZ BiH je vrlo jasan glede ustavnih promjena. Ne, nikako ne pristajemo na kozmetičke promjene Ustava. Mi imamo strateški dokument o tom pitanju što je polazište za političke pregovore i dogovor oko rješenja koje će biti u zajedničkom interesu. Ako me pitate koje je to rješenje moj odgovor je svako rješenje u kojem će Hrvati biti suvereni, konstitutivni i jednako pravni. Suverenost, konstitutivnost i jednakopravnost tim redoslijedom i ni više ni manje od toga.

Primili su Vas brojni regionalni državnici. O čemu ste razgovarali i kakvo vam je iskustvo?

Upravo o tomu što sam sad govorila. Istina nastupala sam u funkciji predsjednice Federacije i zastupala interese tog entiteta, ali i tražila potporu za punu jednakopravnost Hrvata u BiH. To je moje pravo i dužnost i obveza. Naravno, razgovarali smo i o mogućnostima jače regionalne suradnje, ali  i o  europskim putu BiH i regije.

Ne možemo vas ne pitati za tezu da HDZ BiH, a time i Vi kao kandidatkinja provodite „prosrpsku" politiku?

U najmanju ruku smiješno, ali i nije ako se vodi računa o tome tko to plasira u javnost. Jer to govore i pišu oni koji ne mogu otići i ne idu dalje od Mostara i Sarajeva. Marginalci, oni koji nisu politički akteri izvan BiH. S druge strane, i kod srpske jedne ili druge politike mi tražimo jačanje pozicije hrvatskog naroda u BiH. Tražimo potporu punoj jednakopravnosti. Svi oni koji misle da se do hrvatske suverenosti, ravnopravnosti i konstitutivnosti u BiH može doći bez razgovora i dogovora i sa srpskom i sa bošnjačkom politikom u velikoj su zabludi.  Ili su naivni ili politički opasni jer šire laži koje Hrvate u BiH dovode u stanje političke manipulacije kojom se postiže upravo ono što nekima odgovara, ali ne i Hrvatima u BiH. Još nešto, ti koji nas kritiziraju bili bi sretni da imaju političku moć razgovarati s onima s kojima mi razgovaramo. Srećom, nemaju. Ponavljam što se tiče regionalne i euroatlanske politike oni su politički marginalci i stranke i pojedinci bez utjecaja.

Vratimo se kratko na izbornu kampanju. Očekujete li prljavu kampanju i što ćete vi poručivati biračima kroz vaše nastupe?

Ne da očekujem prljavu kampanju, već vidim da  je ona davno započela. Otvorile su je stranke i pojedinci koji nemaju izbornog programa i jasnih ciljeva pa to  nadoknađuju iznošenjem različitih neistina, da ne kažem laži. Nažalost, u to su se uključili i pojedini mediji, različite "istraživačke" domaće (i strane) agencije koje niču kao gljive poslije kiše i svakodnevno javnost filuju dezinformacijama i friziranim podatcima po ukusu naručitelja. Žalosno, ali nimalo me to ne iznenađuje jer mi je jasno otkud vjetar puše. Neću se spuštati na njihovu razinu, to nije moj stil. Ne udaram "ispod pojasa", ali budite sigurni da ćemo snagom argumenata, i ja i stranka, odgovoriti na svaki niski udarac. Moja će kampanja biti na tragu mog dosadašnjeg načina rada odnosno ona će biti u funkciji približavanja običnom čovjeku i njegovim svakodnevnim potrebama. Takve će biti i teme i kojima ću govoriti i poruke koje želim odaslati - životne, bliske svakom čovjeku, objektivne, provedive i u interesu Hrvata u BiH.