Apel Kosor i Josipovića: Hrvati, u BiH morate glasati

izbori

Dva predsjednika će preko javne televizije u posebnom jednominutnom TV spotu uputiti javni poziv bosanskim Hrvatima koji žive u Hrvatskoj, da se najkasnije do 19. srpnja registriraju u biračke popise kako bi mogli glasati na predstojećim izborima u BiH koji će se održati 3. listopada.

Inicijativu da šef države i premijerka sudjeluju u pozivanju Hrvata na registraciju radi izbora uputila, kako smo doznali, Udruga posavskih Hrvata - Prsten. Nakon toga je Vlada uputila zamolbu HRT-u da u slobodnim terminima emitira javni poziv s porukama Josipovića i Kosor, piše jutarnji list.

Pojačati povratak

On je na tragu zaključaka nedavnog susreta hrvatskog predsjednika Josipovića s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Josipović je, podsjetimo, tada upozorio kako veliki broj Hrvata iz Republike Srpske nije u svojim domovima te naglasio potrebu poticanja njihova povratka.

- Vratio se tek manji broj, a zajednički planovi za registraciju birača, poticanje povratka i gradnju domova veliki su i važan korak. Nadam se da ćemo ispuniti sve ono što smo danas dogovorili - kazao je tada, nakon susreta s Dodikom, predsjednik Josipović.

Prema podacima Iustitie et pax, broj Hrvata u BiH godišnje se smanjuje oko 5 posto te ih je danas manje od 459 tisuća.

Budući da je najgore u Republici Srpskoj, jer ih danas tamo živi svega 7 posto od prijeratnog broja Hrvata, lako se može zaključiti da Josipović i Kosor žele prije svega potaknuti Hrvate koji su nekada živjeli na tom području da izađu na izbore, odnosno da se registriraju.

Zaštita interesa

Na Pantovčaku objašnjavaju kako ideja o javnom pozivu predsjednika i premijerke polazi od ustavne obveze Hrvatske da vodi brigu o svojim državljanima u BiH.

- To se najbolje može ostvariti ako participraju u tijelima upravljanja, odnosno vlasti. Tako Hrvati najbolje mogu zaštititi svoje interese - rekli su u Uredu predsjednika.

Uoči općih izbora u BiH prije nekoliko dana oglasile su se i Komisije Iustitia et pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH, koje su također poručile svim bosanskim Hrvatima da izađu na izbore i registriraju se za izlazak do 19. srpnja.

Rezultati listopadskih izbora u BiH važni su za svaki od tri konstitutivna naroda i za svaku političku stranku jer se samo nekoliko mjeseci kasnije, odnosno konstituiranjem vlasti, otvara paket ustavnih promjena, što znači da će pristupiti formiranju “nove” BiH, zbog čega je važno ući u vlast.

jutarnji list