Anto Lozančić spriječio imenovanje ministra financija u Vladi ŽSB iz reda hrvatskog naroda

HDZ BiH, Dragan Čović, Jadranka Kosor, izbori 2010, Borjana Krišto, obljetnica, svačana, HDZ BiH, izbori 2010, Denis Lasić, Dragan Čović, izbori 2010, HDZ BiH, HDZ BiH, izbori 2010, Dragan Čović, Borjana Krišto, Denis Lasić, izbori, HDZ BiH

... je davao potporu takvom radu Vlade i istoj omogućio rad, odnosno predsjedniku Vlade da ne poduzima ništa kako bi došlo do imenovanja ministra financija.   To nije prvi put da neki dužnosnik NHI-a izravno radi protiv hrvatskih interesa (Zubak, Anić).

Naime, nakon što je prošlo više od 100 dana od podnošenja ostavke ministrice financija, predsjednik Vlade Salko Selman nije ništa poduzeo da se izvrši imenovanje nedostajućeg ministra sukladno Zakonu o Vladi i međustranačkom dogovoru, a to je bio dužan u roku od 30 dana.

Jedini mehanizam koji je ostao HDZ BiH, kao partnera u vlasti, bio je  ne podržavati takav rad Vlade. Postignut je i dogovor sa vodstvom NHI-a kao supartnera HDZ BiH da se takav rad Vlade ne podržava barem u jednom razumnom vremenu, dok se ne pronađe neko rješenje. Ministar Lozančić je to prekršio i vrlo brzo počeo sudjelovati u radu takve Vlade dajući joj legalitet. Nije mu bila poduka ni to što su, nakon političke gimnastike predsjednika Vlade Selmana u Saboru Županije, svi hrvatski zastupnici dali potporu prijedlogu za imenovanje ministra, a svi Bošnjaci su bili suzdržani. HDZ BiH zahvaljuje i čestita na tom zastupnicima iz reda hrvatskog naroda, bez obzira na stranačku pripadnost.

Unatoč što je i saborsko povjerenstvo za izbor i imenovanje reklo da je sve sukladno Zakonu i unatoč što nijedna primjedba nije iznesena na spomenuti prijedlog odnosno nije se uopće raspravljalo o prijedlogu, bošnjačkim zastupnicima u Saboru ŽSB očito nije trebao ministar iz reda hrvatskog naroda, bez obzira na stranačku pripadnost. Dakle, ni to nije bila poduka Anti Lozančiću, nego je podanički podržavao rad takve Vlade, uobražavajući da je on legitimni predstavnik hrvatskog naroda. HDZ-u stoga ne preostaje ništa drugo nego raskinuti međustranačke  dogovore sa NHI-om o formiranju Vlade. Istodobno ŽO HDZ BiH ŽSB je odlučio da ministri iz reda HDZ BIH sudjeluju u radu Vlade, te na taj način spriječe daljnje nezakonito i nelegitimno djelovanje iste s obzirom da zapravo Vlada ulazi u tehnički dio rada i da zapravo više i ne postoji mogućnost imenovanja ministra financija.

Definitivno je jasno da će predsjednik Vlade Salko Selman u svom mandatu od osam godina ostati zapamćen  „nipočemu" osim vođenja Vlade kao „prela seoskih momaka" bez ikakvih ideja odbacivajući pritom i ono malo pozitivnih napora i prijedloga i dovodeći  Županiju među posljednju po mnogim pokazateljima. Najčešće se zadovoljavao nekim imaginarnim socijalnim mirom, a pozitivne prijedloge ma otkud dolazili je odbacivao, a posebice one od HDZ BiH.

Ministri iz HDZ BiH  su sve vrijeme u svojim ministarstvima odgovorno obavljali svoj posao sa jedinom zadaćom da korisnici proračuna ne trpe posljedice ovakvog  stanja, u čemu se i uspjelo. Odgovornost za ovakav nelegitiman rad i opredjeljenje da Vlada više od pola godine nema ministra financija je isključivo na predsjedniku Vlade koji nije ništa poduzeo da rad Vlade dovede u zakonske okvire, kao i na onima koji su davali legalitet radu takve Vlade.

Odgovornost za posljedice, kao što su na primjer ne donošenja rebalansa Proračuna za 2010. godinu i Proračuna za 2011. godinu isključivo nosi predsjednik Vlade i oni koji su podržavali takav rad. Ministri iz reda HDZ BiH će učiniti sve da  posljedice budu što manje negativne i lakše podnošljive, a posebice za korisnike Proračuna.