IVANČEVIĆ KAŽE DA 'NE ZNA' GDJE JE ORTIJEŠ Ne može postupiti po zapovijedi Stožera HNŽ-a

Jozo Ivaničević
hercegovina.info

Stožer civilne zaštite Prozor-Rama donio je odluku o nemogućnosti postupanja po zapovijedi Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije na telefonskoj sjednici koju je održao danas.

U toj odluci Stožer civilne zaštite Prozor-Rama ističe pravno-proceduralne propuste Županijskog stožera. Navode da nisu precizirani uvjeti i načini prijevoza osoba iz općine Prozor-Rama do karantene u Mostaru, a da nije navedena ni točna adresa gdje trebaju stići osobe i tko će ih primiti.

Između ostalog, upozoravaju da nemaju materijalno tehničke uvjete za provođenje zapovijedi.

"Transport osoba za karantenu nije u nadležnosti Stožera civilne zaštite općine Prozor-Rama", dodali su.

O ovoj navedenoj problematici Stožer civilne zaštite općine Prozor-Rama izvijestit će Federalni Stožer civilne zaštite i nadležno tužiteljstvo, najavili su.

Predsjednik Stožera civilne zaštite općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević izjavio je za lokalne medije "da pod cijenu osobnog privođenja nije spreman 'kupiti' sugrađane i slati ih u neku karantenu u kojoj bi se zdravi mogli i zaraziti" 

Tekst odluke:

Temeljem Odluke o proglašenju stanja nepogode na području općine Prozor – Rama, postupajući po Zapovjedi Županijskog stožera civilne zaštite broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020., Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama na telefonskoj sjednici dana 20.04.2020. razmatrao je pristigle dokumente i donio je ODLUKU o nemogućnosti postupanja po zapovijedi Stožera civilne zaštite Hercegovačko – neretvanske županije, broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020. godine.

Članak 1.
Zapovjed Stožera civilne zaštite Hercegovačko – neretvanske županije, broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020. godine je neprecizna i neprovediva, jer ne sadrži broj i datum rješenja Federalnog ministarstva zdravstva sa imenima osoba po kojemu bi trebalo postupiti.

Članak 2.
U Zapovjed Stožera civilne zaštite Hercegovačko – neretvanske županije, broj i datum gornji, nisu precizno navedeni uvjeti koje mora ispunjavati vozilo za transport, nije omogućena opremljenost ljudstva za osiguravanje transporta osoba u karantenu, nije navedena adresa karantena na koju te osobe treba dovesti, nije navedeno tko će u karanteni primiti navedene osobe, i slično.

Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama nema materijalno – tehničke uvjete za provođenje navedene zapovijedi.

Članak 3.
Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama ukazuje na nezakonitost u navedenom postupku zapovijedanja općinskom Stožeru CZ od strane Stožera Civilne zaštite HNŽ jer smatra da nije u nadležnosti općinskog stožera transport osoba za karantenu, te nije sukladna do sada izdanim zapovjedima i odlukama. O navedenoj problematici izvjestit će se Federalni Stožer civilne zaštite i nadležno tužiteljstvo.

Članak 4.
Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Jasno je da se ramski Stožer protivi zapovijedima o karanteni koje bi se dale preispitivati bez obzira s koje razine dolaze. Normalno, najjednostavnije i najjeftinije je bilo da se osobe iz inozemstva testiraju i upute u kućnu samoizolaciju.

Međutim, osobe koje su ušle u BiH šalju se u neuvjetne karantene, koje će se plaćati iz proračuna, premda većina njih ima i prazne kuće.

Iz Županije su u više navrata kazali da postupaju po uputama iz Federacije, a Federacija ostaje pri odluci o karanteni, premda su i najmanje tri županije tražile ukidanje iste.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.