FOTO  ZAŠTO SAM POČUPALA LOVOR-VIŠNJE Ruža Kolobarić kaže da joj je sin poginuo za Mostar, a ona će za park kod Pablosa

ZAŠTO SAM POČUPALA LOVOR-VIŠNJE Ruža Kolobarić kaže da joj je sin poginuo za Mostar, a ona će za park kod Pablosa
hercegovina.info

Divljakuša, odakle je stigla, neuračunljiva, samo su neke od riječi kojima se ima dan dva častilo u komentarima gospođu Ružu Kolobarić iz Ulice Kraljice Katarine, koja na, bez njezina znanja snimljenom i objavljenom videu, čupa lovor višnju.

Priča nam da je tek kod treće lovor višnje vidjela da ju snimaju, no nije znala da će postati pravi hit na portalima i društvenim mrežama. Tvrdi da je lovor višnja posađena formalno, da bi ju ona lakše počupala.

„Onolike se rupe kopaju za paradajz. Zato je Ruža proglašena herojem u čupanju, jer da sam je i bezveze dirnula, ona bi se srušila. To je samo izazivanje. Vlasnik restorana je čučnuo na kraju betonske terase i snimao me, bio je i ton, koji su ubrzo izgasili. Govorio je 'to je nam ta Ruža, vidi kako dobro čupa'. Ubrzo je ugašen ton na svim portalima“, priča Ruža Kolobarić.

Ističe da je najžalosnije da ju nitko nije kontaktirao da ju pita zašto čupa lovor višnju, te je proživjela javni linč i postala glavni gradski devastator, a nitko ne vidi pozadinu svega.

„Ono je dvorište svih nas stanara, između Jurišićeve kuće i zgrade. Evo ona se rodila ovdje(opa. upire u susjedu) i mogu naći slike naše djece kad su se igrali tu 80-tih godina, pa nek se vidi kako je to bilo“, priča Ruža. Ističe da se osjeća poniženo.

Nitko nije upitao zašto ta Ruža to radi. Nitko od komentatora koji su se rasipali epitetima koji će me više uvrijediti , poniziti, seljanka, odakle je šljegla. E pa ja sam šljegla u Mostar 70-te, i Mostarka sam od 70-te. Imam kćerku ovdje sa mnom, kćerku u Americi, a sin mi je poginuo 1992. za ovaj isti grad. Ja sam rekla, kad je policija došla, ja ću poginuti za ovaj park. To i sad kažem i to ću ponavljati dok institucije ne počnu raditi svoj posao. Da su institucije odradile svoj posao ne bi Ruža bila prisiljena da čupa lovor višnje“, priča Ruža Kolobarić.

Istu priču potvrđuje i jedna od susjeda, koje smo zatekli kod Ruže.  „Mislim da je ovo što radi Pablos zauzimanje. Ja bi voljela da on sve odjednom zauzme i da smo mi s mirom. On je tu napravio kontejner kuhinju i nije mogao dobiti dozvolu. Ja sam se raspitivala, nema šanse da se za ovo dobije dozvola i da se na zelenoj površini napravi takav kontejner. I nitko mu nije htio dati dozvolu i 17. veljače se to trebalo rušiti, da bi on u petak 15. veljače donio dozvolu. Sve radi da se mi ne možemo žaliti“, priča Ružina susjeda, jedna od potpisnica protiv korištenja dvorišta njihove zgrade.

Tvrdi da je vlasnik Pablosa posadio nekoliko lovor-višnji i sklonio se, da sačeka Ružu. Isto dodaje i druga susjeda koju smo zatekli u Ružinu stanu, a koja kaže da ima malu djecu, te da joj se djeca boje prolaziti ispred zgrade zbog plinskih boca, a i da ih je jednom čak zaštitar upozorio da se sklone.

Ruža je iza objave videa na portalima otišla i kod odvjetnice, koja je dokumentirala sve što su poduzimali stanari ove zgrade, što također ovom priliko objavljujemo, a donosi i potpise stanara kojima ne odgovara lovor višnja u dvorištu (naknadno nas nazvala da zadnjeg izbrišemo, jer je gospodin preminuo).

Ja, Ruža Kolobarić počupala sam sadnice koje je posadio vlasnik restorana „Pablos“ na zelenoj površini koja služi redovnoj upotrebi zgrade Kraljice Katarine 8c, koja je izgrađena 1965. godine.

Pozadina cijele priče je da stanari zgrade imaju dugogodišnje probleme sa vlasnikom restorana „Pablos“, koji se godinama širi na zelenu površinu navedene zgrade.
Dana 04.09.2019. godine, obratili smo se Gradu Mostaru, Komunalna inspekcija, Odjelu za urbanizam. Dana 19.09.2019. godine, Služba za inspekcijske poslove donijela je Rješenje, Ur.broj: UPI-08/3-25-9013/19, kojim se nalaže gosp. Primorcu, koji je vlasnik restorana „Pablos“, citiram:

 1. „Nalaže se gospodinu Borisu Primorac, imatelju ugostiteljske radnje koja posluje pod nazivom Restoran i noćni klub „PABLO“ lociranog u prizemlju stambeno poslovne zgrade u Ulici kneza Branimira broj 11 u Mostaru, da izvrši:
  - uklanjanje montažnog objekta veličine cca 10 m2 sa dijela javne površine označene kao dio k.č. 440/1 k.o. Mostar II, a koji je lociran sa istočne strane spomenutog restorana.
  2. Rok za izvršenje Rješenja je 3 (tri) dana po prijemu istog.
  3. Žalba ne odlaže izvršenje Rješenja.“
  Iako Žalba ne odgađa izvršenje Rješenja, do danas montažni objekt nije uklonjen, a vlasnik restorana „Pablos“ se u ovom momentu širi na zelenu površinu. Iz Obavijesti Službe za inspekcijske poslove, koje potpisuje komunalni inspektor Branka Vladić, vidljivo je da do 15.10.2019. godine gosp. Primorac nije postupio po Rješenju inspektora od 19.09.2019. godine, te je dana 23.10.2019. godine komunalni inspektor donio Zaključak o dozvoli rušenja, uklanjanjem montažnog objekta.

 2. Uklanjanje (rušenje) montažnog objekta bilo je zakazano za dan, ponedjeljak, 17.02.2020. godine. Iako postoji Zaključak o dozvoli izvršenja, montažni objekt još uvijek stoji na istom mjestu. U tom trenutku, na scenu nastupa gradski djelatnik koji je svojim vezama i poluistinama pomogao da Boris Primorac, dana 14.02.2020. godine, dobije Rješenje o privremenom zauzimanju javne površine u svrhu postavljanja montažnog objekta od 01.01.2020. do 31.12.2020. godine. Rješenje, iako je donešeno u 02. mjesecu, retroaktivno se primjenjuje od 01.01.2020. godine. Predmetno rješenje potpisuje Božo Ćorić.

 3. Nakon što su dobili zeleno svjetlo od djelatnika Grada Mostara, u srijedu 29.04.2020. godine, stanari zgrade u ulici Kraljice Katarine 8c, zatekli su ispilanu staru lovor-višnju, koja je većim dijelom bila suha. Nakon toga, na zelenoj površini sade novu lovor višnju bez konzultacija s nadležnom službom Grada Mostara i stanarima, a s ciljem svog širenja na zelenoj površini.

 4. Kao savjestan građanin ovoga grada, koji je iz revolta počupao zelenilo, ovim putem pitam gradonačelnika grada Mostara:
  1. Iz kojih razloga, a na temelju upravnih akata Grada Mostara, nije izvršeno uklanjanje bespravno izgrađenog montažnog objekta sa predmetne zelene površine?
  2. Na temelju čega, i pored protivljenja stanara, je izdano Rješenje o uzurpaciji za vremensko razdoblje od 01.01.2020. do 31.12.2020. godine?
  3. Kako i na temelju čega, Rješenje od 14.02.2020. godine se može primjenjivati retroaktivno, od 01.01.2020. godine? Što podrazumijeva da se primjenjuje prije nego što je doneseno.

 5. Iz svega gore navedenog, vidljivo je da lokalni moćnici preko svojih pijuna raspoređenih po odjelima Grada Mostara mogu raditi što žele i nitko ih ne može spriječiti. Ovaj slučaj je još jedan dokaz da su institucije u BiH ponovno zakazale i da građani ne mogu ostvariti zaštitu svojih prava preko istih nadležnih institucija i zato su, nažalost, prepušteni sami sebi.
 6.  

Stanari zgrade Kraljice Katarine 8c, Mostar

Također, Ruža prilaže i potrebnu dokumentaciju. Iz nje je razvidno da je inspekcija izlazila na teren, te da vlasnik Pablosa nije imao pravo na postavljanje montažnog objekta, te mu je bilo naloženo da isti ukloni. Na Valentinovo ove godine Primorac dobiva rješenje u svrhu postavljanja montažnog objekta.

Kontaktirali smo i vlasnika restorana Pablos.

"Tema nisam ja, nego gđa Ruža Kolobarić kojoj nije prvi put da uništava tuđu imovinu i već je imala sporove sa Gradom Mostarom, što možete provjeriti, a i mediji su 2016. pisali o problemu brodskog kontejnera na javnoj gradskoj površini u centru grada koji je bio u vlasništvu dotične gospođe.

Gđa Ruža kaže da zauzimam dvorište zgrade?! Dio terase restorana je na dijelu javne povrsine, a nikako nije 'u dvorištu zgrade', i za tu kvadraturu javne površine uredno plaćam gradu rentu sto možete provjeriti kod gradskih institucija.

Tema ove priče nisam ja, nego gospođa koja je uništila lovor višnju koja je stara 12 godina u dužini 20 metara i nakon ponovne sadnje je počupala za što treba odgovarati pred institucijama jer je počinila prekršaj za uništavanje javne imovine", kaže Primorac.

Ruža pak tvrdi da su stanari staru lovor-višnju, koja je bila i dijelom suha i bolesna, jedno jutro zatekli ispilanu, a da ona nema ništa s tim. 

Lovor višnja, kako saznajemo, biti će sađena i treći put.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.