VAŠ GLAS SE ČUJE Zgrada na Bijelom brijegu sve manja, urbanizam i dalje šuti

zgrada, Bijeli Brijeg, šesti kat, urbanizam, Mostar, K. Perić, afera urbicid

Nakon pisanja portala Hercegovina.info o zgradi na Bijelom brijegu koja u stvarnosti ima 6 katova, a na panou pet počelo je lagano rušenje spornog šestog kata. O tome se već danima govori među stanarima koji su i pokrenuli cijelu priču, no izbijanjem šalunga s prozora i balkonskih vrata cijela priča je dobila i službenu potvrdu.

Na nedavno snimljenim fotografijama vidi se da je počelo i šalovanje ploče, no na najnovijim šesti kat polako odlazi u povijest, tiho, kako je i nastao. Tragom pisanja portala Hercegovina.info na terenu je bila i inspekcija, što na nam je potvrdio šef Hilmo Đidelija, kazavši da su nakon pisanja našeg portala odlučili izaći na teren, a gdje su utvrdili ono što smo i napisali, te fotografijama i drugim dokazima donijeli, a to je da se gradi kat više od prezentiranog.

Zanimljivo je da je nakon našeg pisanja u Gradskoj upravi nastupio muk. Prije nekoliko dana pitali smo načelnicu Odjela za urbanizam Marinu Deronjić za koliko katova Joks ima dozvolu, kazala nam je da nije vidjela ni odgovore koje su nam slali na prvi upit. Njih je navodno pripremio šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak, a poslala treća osoba, naznačivši da su ispred Odjela za urbanizam. Simptomatično je da ih načelnica nije vidjela, a da su naveli da je odgovorio Odjel kojem je načelnica, a da je Zdravko Čuljak izbjegao potpis na vlastite odgovore.

 

Tragom pisanja portala Hercegovina.info, o izgradnji najveće zgrade na Bijelom brijegu, do koje će se graditi još jedna, na teren će izaći gradski inspektori. Potvrdio je to za Hercegovina.info Hilmo Đidelija, voditelj Službe za inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara. Đidelija kaže da je inspekcija izlazila na teren kada je početa gradnja objekta, i sve je bilo u gabaritima.

A u vezi ove zgrade je napisao - UKRATKO:

Da su se prigodom izdavanja pozvali na to da je na tom mjestu bio stambeni objekt, odnosno na „intervenciju, rekonstrukciju, dogradnju i nadziđivanje“.
Nije objasnio kako se obiteljska kuća prizemnica može nadzidati u dvije zgrade s pet-šest katova.

Potvrdio je da će se graditi još jedna zgrada, kojoj samo fali građevinska dozvola, iz čega smo zaključili da ima urbanističku suglasnost.

Vjerujemo da će se uklapati u ambijent kao i prava.

Dodao je da će u zgradi živjeti studenti, čime se željelo reći da neće biti gužve, ne treba puno parkinga, ne treba mjesta u vrtiću. Demantirao ga je sam Joks, poduzeće kojem je izdao dozvole, prodajom stanova na OLX-u, po cijeni od 15o tisuća maraka.
Nadalje, navedeno je da se zgrada uklapa u ambijent, a demantira ga svaki pogled iz bilo kojeg dijela grada prema Mostaru.

Joks d.o.o, koji gradi spornu zgradu, a kojeg stanari i ne smatraju odgovornim, već nadležne osobe u Gradskoj upravi Mostara danima šuti. Među radnicima se šuška da su ih „zaustavili, ne daju dalje“.

Stanari su pak u stalnom kontaktu, budno prate objekt. Kako su potvrdili za Hercegovina info neće stati samo na rušenju šestog kata. Već su potražili pravnu pomoć, a planiraju poduzeti sve što je u njihovoj moći da im naselje ostane u okvirima podnošljivog življenja. Da to bude mjesto u kojem možeš ostaviti svoj automobil, u kojem djeca imaju igralište, u kojem na jutarnjem suncu mogu popiti kavu na balkonu.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.