PROVJERILI SMO Voda najskuplja u Čitluku, a najjeftinija u Prozoru

Voda vodomjer instalacije
Ilustracija

Sudeći po podatcima koje smo prikupili u svrhu analize cijena vode u sedam hercegovačkih gradova i općina, najskuplje vodu plaćaju Čitlučani, a najjeftinije Prozor-Ramljaci.

Redano po skupoći, iza Čitluka slijede Čapljinci, potom Mostarci i Gruđani, iza njih Ljubušaci, dok najjeftiniju vodu imaju Prozor-Ramljaci i Stočani. 
Čitlučani i Međugorčani plaćaju vodu 1.30 maraka po kubiku bez uračunatog PDV-a, što bi s PDV-om iznosilo 1,5 maraka. 

I u Čapljini je voda među najskupljima u promatranim sredinama, te i Čapljinci plaćaju vodu 1.30 maraka po kubiku, dok u Prozor-Rami voda nije niti marku po kubiku, s PDV-om, te je razlika između najskuplje i najjeftinije vode u HNŽ-u i pola marke po kubiku. 

Voda vodomjer instalacije

Cijena vode u Mostaru nije se mijenjala osam godina, a zadnji put je uređena odlukom Gradskog vijeća 2012., potvrdila je glasnogovornica mostarskog Vodovoda Marina Sušac. Za domaćinstva ona iznosi 1.27 po kubiku. 

Tako cijene u Mostaru izgledaju ovako ovako: 

Voda vodomjer instalacije

Cijene slične mostarskim imaju i Grude, gdje je cijena vode po kubiku za domaćinstvu jednaka, odnosno identična, i iznosi 1.27 maraka po kubiku, dok je cijena vode za gospodarstvo 2.09 maraka, potvrdili su iz grudskog Vodovoda, u odgovoru koji potpisuje direktor Vjekoslav Filipović.

 Voda vodomjer instalacije

Nakon Gruda, cjenovno je nešto niži Ljubuški. Zanimljivo, tamo gospodarstvenici ne plaćaju skuplju cijenu vode, nego je ona ista i za gospodarstvo i za domaćinstva i iznosi 1,21 marku po kubiku. To je cijena za potrošnju do 30 m3 , a za potrošene kubike iznad 30 cijena je 1,45 KM ( 45m3 - 30x1,21 , 15x1,45), potvrdili su iz Parkova Ljubuški. Vodomjerila baždare svakih 5 godina, po principu staro za novo, što znači da uzimaju nova vodomjerila uz umanjenu cijenu, a daju stara. 

Cjenovno je ispod Ljubuškog Stolac. Tu voda po kubiku košta 1.05(0.90 plus pdv) do 30 kubika, a preko 30 kubika 1,40(1,20 plus PDV). Voda je nešto skuplja u pojedinim selima koja se napajaju iz bušotina, te je namijenjena samo za piće, i preko 15 kubika košta dvije marke po kubiku, što je nepovoljno za poljoprivrednike, no zbog kapaciteta bušotina trenutačno ne može biti drugačije. 

Ispod Stoca cjenovno je Prozor-Rama. Kako su nam odgovorili iz JKP Vodograd doo Prozor-Rama cijena kubika vode za fizičke osobe iznosi 0,83 KM/m3 + PDV-e. I s PDV-om kubik vode je u Prozoru manje od marke.

“Pravne osobe plaćaju 1,66 KM/m3+PDV-e. Priključak iznosi 700 KM (u cijenu je uračunat šaht i vodomjerilo s daljinskim očitanjem)”, kazali su iz JKP Vodograd doo Prozor-Rama.

Živimo u zemlji u kojoj su jedino izvjesni računi, i to očito ne svakome isti. Sve ostalo je prilično neizvjesno. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.