VIDEO  Ovo je pet najplaćenijih parlamentaraca u BiH

Ovo je pet najplaćenijih parlamentaraca u BiH
cin.ba

Mandat bh. vlasti u susret Općim izborima i informacijama skupo je koštao građane, što potvrđuju i podaci Centra za istraživačko novinarstvo.

Za plaće i naknade 80 službenika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i Predsjedništva, od početka mandata isplaćeno je gotovo 16 milijuna maraka državnog novca.

Povećanje plaća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodne četiri godine obilježile su brojne blokade rada institucija i konstituiranje vlasti na koju se čekalo čak 14 mjeseci nakon izbora.

Dostignut je rekordno mali broj kada je u pitanju održavanje sjednica, ali i predloženi i usvojeni zakoni. Neće se zaboraviti ni izostanak reformi na europskom putu koji također ima mali broj.

Pred kraj mandata parlamentarci su povećali plaće svim zaposlenim u bh. institucijama. Jasno je da su od povećanja najviše profitirali oni sami, donosi BHRT.

Sadržaj se učitava...

Zastupnici i delegati Parlamenta Bosne i Hercegovine za nepune četiri godine zasjedali su oko 40 radnih dana, a usvojili svega 16 zakona. Prosječna godišnja plaća, plus naknade za prijevoz, topli obrok, odvojeni život i paušal prije povećanja iznosila je između 60 i 70 tisuća maraka.

Za ovaj iznos jedan obični građanin morao bi da radi gotovo pet godina. Međutim, statistika zna varirati, s obzirom da većina bh. radnika radi za manji iznos od prosječne plate. 

Pet najplaćenijih parlamentaraca su oni s najdužim stažom - Nikola Špirić, Dragan Čović, Jakov Galić, Bariša Čolak, i Bakir Izetbegović.

Nepostojanje konsenzusa

U ovom mandatu, najčešće su prijedlozi stizali upravo iz Parlamenta. Vijeće ministara, čija je uloga predlaganje zakona u ovoj sferi nisu se baš proslavili, što pokazuju i podaci. 

Prema podacima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, do kolovoza ove godine ministri su predložili deset zakona, a redovno su do danas zasjedali 55 puta. 

Najplaćeniji ministar je Vjekoslav Bevanda, zatim slijede predsjedavajući, Zoran Tegeltija kao i ministri Vojin Mitrović, Bisera Turković i Sifet Podžić. Zajedno su od siječnja 2019. zaradili više od 765 tisuća maraka.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić u ovom mandatu redovno su zasjedali 28 puta. Njihov angažman obilježilo je nepostojanje konsenzusa o skoro svim pitanjima, odvojeno održavanje konferencija za medije, odvojeni nastupi u inostranstvu.

Iz proračuna im je, od studenog 2018. do lipnja ove godine isplaćeno više od 723 tisuća maraka, po osnovu plaće, toplog obroka, naknade za odvojeni život, regresa i jubilarne nagrade. Ne treba zaboraviti ni da su državni parlamentarci pred kraj mandata postigli suglasnost o povećanju plaća zaposlenima u bh. institucijama. 

Izabranim i imenovanim funkcionerima na račun odnedavno liježe oko 500 maraka više, dok je, prosječan vojnik ili zaposleni u policijskim agencijama dobio povećanje plate između 50 i 300 maraka.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO