NEMAJU DOZVOLE Zapečaćeno gradilište Hasana Pekušića

Haso Pekusic Bunica HP Investing
hercegovina.info

Na području Grada Mostara dogodio se jedan mali korak za običnog građanina, ali veliki za budućnost grada. Zaustavljeni su radovi na gradilištu vlasnika HP Investinga Hasana Pekušića. Pekušićem se, kako smo u više navrata pisali, ponosi mostarska SDA i Salem Marić, a lijepi dio gradskog izvođačkog kolača uzimao je za bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića. Međutim, stigao je novi gradonačelnik, te će izgleda gradski tajkuni morati raditi po propisima. 

Na zahtjev za inspekcijski nadzor upućen od strane portala Hercegovina.info, u predmetu izvođenja građevinskih radova na lokaciji Mostar-Buna parcela 1318/2 postupala je gradska inspekcija, te zaustavila radove. 

„Dana 29.3.2021.god. izvršen je inspekcijski pregled na lokalitetu Malo polje i na mjesta događaja inspektor je konstatirao sljedeće: Na zemljištu označenom kao k.č.1318/2 i k.č.1319/1 k.o. Buna izgrađen je stambeni objekt (od temelja do krova i postavljeni vanjski otvori) dim cc-a 10.0 x 9.0 m. Na istoj čestici u neposrednoj blizini započet je drugi stambeni objekt sa bazenom dim. cc-a 18.0 x 19.0 m (urađeni a.b. temelji i a.b. podna ploča). Investitori izgrađenog i započetog objekta su kupili gore navedeno zemljište i posjeduju kupoprodajni ugovor. Investitori ne posjeduju potrebito odobrenje za građenje, ali su isti podnijeli zahtjev. Zapisnički je konstatirano da se radovi obustave i gradilište je zapečaćeno, osim radova na vanjskom ograđivanju parcele“, kaže se u odgovoru Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara za hercegovina.info.

U vrijeme inspekcijskog nadzora u koritu rijeke Bunice nije bilo bagera, pa nije bilo ni izvođenja radova. Radovi su se izvodili na zaštiti vlastitog zemljišta od potkopavanja postavljanjem betonskih kocki, kaže inspekcija. No, intervencija u koritu Bunice je bilo prije dolaska inspekcije. Mještani su snimili video gdje Pekušić s čak dva bagera kopa u rijeci. 

Sadržaj se učitava...

HP Investing nikada nije odgovorio na naš upit imaju li dozvole za gradnju na predmetnoj parceli, a sada je ustanovljeno da nemaju. Vlasnik tvrtke u izjavi za agenciju Patria kazao je da ima potrebne dozvole, a u rijeci ništa ne gradi. „Samo pravimo potporni zid jer voda nosi zemlju s moje parcele. Ispod zida je plaža i nju smo uredili, rekao je Pekušić dodavši da ima potrebne dozvole. 

Ovdje bi možda bilo lijepo dodati nekoliko narodnih izreka „ako laže koza ne laže rog, u laži su kratke noge“, i tako dalje. Izgleda da ipak dolaze vremena kada će svi građani Mostara, bez obzira na debljinu novčanika, prvo izvaditi dozvolu, pa onda graditi. Do sada su jedni vadili dozvole, a drugi uzdajući se u stranačke i druge veze gradili, jer im se sigurno neće rušiti. 

Osim ovoga, po zahtjevu za postupanje našeg portala zaustavljeni su radovi na još jednom gradilištu u Malom Polju, gdje će vlasnik također morati donijeti dozvole da bi mogao nastaviti graditi. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.