MISTERIOZNA GRAĐEVINA U VRAPČIĆIMA Inspekcija je tri puta pečatila, vlasnik otpečati i nastavlja graditi

Vrapčići objekt
hercegovina.info

Gradska inspekcija u nekoliko je navrata pečatila objekat u izgradnji u Vrapčićima, no to nije zaustavilo investitora da otpečati objekat i nastavi gradnju objekta i za ovaj vikend.

Urbanističko-građevinski inspektor Marin Musa 7. srpnja donio je rješenje gdje se investitoru bespravno izvedenih radova nalaže da odmah po prijemu rješenja obustavi radove i zatvori gradilište.

Urbanistički inspektor je na gradilište izašao 3. srpnja, konstatirao da su na građevinskom zemljištu označenom kao k.č 2004 k.o Vrapčići izgrađeni temelji i izbetonirana ploča za stambeni objekt.

Vrapčići objekt

Navode da je investitor Esmir Živojević koji nije bio na licu mjesta nego njegov opunomoćenik, te da investitor ne posjeduje odobrenje za građenje. Svi radovi su obustavljeni na licu mjesta do dobivanja odobrenja za građenje. Navodi se da je zapisnik pročitan i da na njega opunomoćenik investitora nema primjedbi. Navodi se, bolidrano, da će za sve naknadno izvedene radove, dok traje obustava gradnje inspektor donijeti rješenje o uklanjanju.

Također, inspektor Musa u rješenju navodi da je sukladno članu 80. Zakona o građenju HNŽ-a propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1000 maraka kazniti invstitor ako nastavi gradnju objekta nakon zatvaranja gradilišta, a da će kaznom od 500 do 1500 maraka biti kažnjena fizička osoba ako u ponovljenoj kontroli izvršenja rješenja subjekt nadzora ne izvrši upravnu mjeru koja mu je naložena rješenjem. Dodaje da će se nastavak radova nakon zatvaranja gradilišta smatrati kao povreda pečata, što je kazneno djelo propisano člasnom 366 kaznenog zakona u FBiH.

Sve ovo, potvrđuju nam susjedi, a potkrijepljuju i fotografijama, nije zaustavilo investitora da za ovaj vikend otpečati gradilište i izlije ploču, i to dok su u Gradskoj upravi Mostara u tijeku kolektivni godišnji odmori.

Osobu koja se navodi kao investitor u rješenju komunalnog inspektora Esmira Živojevića smo tri puta kontaktirali po ovoj temi. Tvrdi da objekt u izgradnji nije njegov, te da "on ima stan i hotel i nije mu potrebna još i kuća u Vrapčićima".

Vrapčići objekt

Susjede pak kažu da je upravo Živojević taj koji pravi kuću u njihovoj blizini.

“Taj njegov objekt nam je zatvorio put prema bašti pa smo slučaj prijavili inspekciji. Građevinski inspektor je izašao i zatvorio gradilište 23. lipnja, ali je gradnja nastavljena isti dan kad je inspektor otišao na kolektivni odmor t.j. 20. srpnja. Na naše inzistiranje dežurni inspektor je izašao ponovo 28. srpnja i ponovo zatvorio gradilište, ali su radovi nastavljeni ponovo isti dan”, pišu susjedi.

Dodaju da nemaju nikakvu primjedbu na rad nadležnih, čak štoviše hvale inspekciju, koja čini sve što je u njezinoj moći, no ipak ne uspijeva zustaviti radove.

“Ne znamo kako ostvariti svoja prava, i mislim da slučaj zavrjeđuje da se objavi u javnosti kako zbog nemoći nadležnih, tako i zbog bezobzirnosti Esada Živojevića koji je javna osoba, aktivno uključena u mnoge aktivnosti u gradu (Lokomotiva, Velež, dobrotvorna pomoć itd.) Iako rješenje navodi kaznenu prijavu kao kaznu u slučaju prekidanja pečata i nastavljanja gradnje, nista se ne događa. Radovi se nastavljaju bez obzira na zatvaranje gradilišta”, pišu nam vlasnice kuće u neposrednoj blizini objekta u izgradnji.

Kako su u tijeku kolektivni godišnji odmori, komentar od inspekcije nismo mogli dobiti. Susjedi kažu da je za vikend izlijevana ploča, te da su zbog povrede pečata alarmirali i policiju.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.