JOŠ JEDNA POBUNA NA BIJELOM BRIJEGU Ovaj put zbog prometnice preko atomskog skloništa

Bijeli brijeg prometnica
hercegovina.info

Stanari zgrade u ulici Blajburških žrtava 69A na Bijelom brijegu uputili su 28. siječnja dopis Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara u kojem upozoravaju na kršenje temeljnih prava vlasnika stambenih jedinica.

Naime, u neposrednoj blizini zgrade izvode se radovi na rekonstrukciji ulice Blajburških žrtava.  U svom dopisu stanari navode kako nitko od vlasnika stanova kao ni vlasnik poslovnog prostora u blizini nije obaviješten i samim time nije sudjelovao u donošenju odluka o zahvatu u blizini zgrade.

Prema podacima dostupnim na web stranici Grada Mostara, Odjel za urbanizam i građenje, Služba za građenje infrastrukturnih objekata vidljiva je predviđena sporedna prometnica koja je planirana na zemljištu koje služi zgradi. Stanari navode kako ova prometnica direktno prelazi preko atomskog skloništa što je u sukobu sa važećim zakonskim odredbama kod poduzimanja zahvata u prostoru.

Napominjemo da je atomsko sklonište izgrađeno tijekom same izgradnje poslovno stambenog kompleksa koji se sastoji od tri zgrade na adresi Blajburških žrtava 69A, 69B, 69C, te da isto služi zaštiti i sigurnosti korisnika navedenih zgrada, a čija je svrha se posebno dobro pokazala u zaštiti svih građana Mostara koji su živjeli i boravili na ovom području tijekom proteklog ratnog perioda“, navodi se u dopisu koji je portal hercegovina.info dobio od stanara.

Bijeli brijeg prometnica

U svom dopisu stanari naglašavaju kako su izričito protiv planiranja i izgradnje bilo kakve prometnice na pripadajućem zemljištu koje služi namjeni zgrade. Smatraju kako bi se izgradnjom navedene prometnice narušila sigurnost, privatnost i kvaliteta življenja korisnika zgrade, te funkcionalnost atomskog skloništa namijenjenog sigurnosti korisnika stambeno-poslovnog kompleksa koji se sastoji od tri zgrade. Također, ističu kako bi izgradnja prometnice prouzrokovala dodatne probleme pripadajućeg parking prostora i dječjeg igrališta.

„Ovim putem želimo i napomenuti da se preko zemljišta koje služi zgradi ne pokušava riješiti problem šireg dijela našeg naselja, a na uštrb zakonskih prava, potreba i zakonom propisane površine prostora po korisniku naše zgrade“, stoji između ostalog u dopisu stanara.

Stanari planiraju uređenje zelene površine, sadnju drveća, uređenje parking prostora i igrališta za djecu na pripadajućem zemljištu, te su uputili zahtjev za financijsku pomoć Gradu Mostaru za realizaciju ovog projekta.

Na sastanku stanara evidentiran je i problem neposredne opasnosti za sigurnost ljudi i imovine tijekom izvođenja radova na izgradnji nove prometnice i imisije buke.

„Korisnici zgrade nakon puštanja prometnice u rad osigurat će vlastitim novčanim sredstvima kontrolno mjerenje buke od stane nepristranog ovlaštenog poduzeća.  Na sastanku je naglašen i problem divlje deponije komunalnog otpada na zelenoj površini koja služi namjeni zgrade. U cilju zaštite okoline i zdravlja korisnika molimo vas da donacijom šest komada PVC kanti za komunalni otpad zapremnine 360 litara“, navodi se u dopisu stanara.

Iz Odjela za urbanizama i građanje Grada Mostara još nisu odgovorili na dopis stanara ulice Blajburških žrtava 69A u kojem se jasno navodi kršenje prava vlasnika stambenih jedinica.

Nakon što smo dobili dopis stanara 13. ožujka uputili smo zahtjev za očitovanje Odjelu za urbanizam i građenje Mostara, ali na naš službeni mail još nismo dobili odgovor, kao ni stanari navedene ulice.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.